Orkanen Ida er ikke ene om at rasere: Louisiana har været hårdt ramt i mange år

Selvom Ida har mistet status som orkan, har den stadig været historisk voldsom.

Inden Ida ændrede status til en tropisk storm, var det en kategori 4-orkan, der havde vindhastigheder på 240 kilometer i timen. Foto: Brandon Bell/Getty Images/AFP (Foto: Brandon Bell © Ritzau Scanpix)

Den har kostet det første menneskeliv, og med vindstød på over 250 kilometer i timen har Ida vist sin styrke i New Orleans, en kystby i staten Louisiana på den sydvendte kyst i USA.

Og selvom orkanen nu har tabt lidt af sin styrke og derfor er nedgraderet til en tropisk storm, så nåede den at styrte bygninger omkuld, rive hustage af, lægge dele af telefonnettet ned og smadre strømforsyningen mange steder i staten.

Sammen med blæsten følger nu massive vandmasser. Både fra golfen, der presses ind over land, men i høj grad også fra himlen. Nogle steder forventes der at falde helt op til 250 millimeter. Det betyder oversvømmelser og gør redningsarbejdet yderligere vanskeligt.

På kortet er den rute, som man forventer orkanen bevæger sig, illustreret. Kilde: National Hurricane Center

Området ligger ud til den mexicanske golf, og det er herfra, orkanerne går i land. Det vil sige, at de ofte rammer større områder af staten Louisiana, fordi der ofte følger forhøjede vandstande med.

- Det er lave område, der er meget sumpede, så når vandstanden stiger, går det ud over et meget stort område, siger vejrvært ved DR Vejret Anders Brandt.

Og så selvom en orkan langt fra er hverdagskost, så er området ud til den mexicanske golf et sted, hvor man typisk oplever det op til flere gange om året.

Nedenfor har vi samlet de fem mest voldsomme storme, der har ramt Louisiana, målt på vindens styrke. Fælles for alle er, at de var kategori 4-orkaner.

1

Ida - 240 kilometer i timen

En bygning er kollapset i de kraftige vinde, som orkanen Ida blæser med ind over New Orleans. Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP (Foto: scott olson © Ritzau Scanpix)

Orkanen Ida gik i land i går, og har indtil videre skabt stor ravage. Og den er en voldsom størrelse, siger Anders Brandt.

- Da Idas øje passerede kysten ved Port Fouchran i det sydøstlige Louisiana, blæste det i orkanens øjemur ifølge National Hurricane Center med middelvinde på 67 meter i sekundet, eller hvad der svarer til 240 kilometer i timen, mens vindstødene blev estimeret til 82 meter i sekundet (295 kilometer i timen).

Højeste vindhastigheder, der rent faktisk blev målt, var næsten lige så høje. På et skib i havnen i Port Fouchran blev der målt middelvind på netop 67 meter i sekundet – mens vindstødene blev målt til 77 meter i sekundet, siger han.

Til sammenligning er det højeste vindstød i Danmark 53,5 meter i sekundet – målt under orkanen Allan tilbage i 2013.

2

Laura - 240 kilometer i timen

Det er tæt på at være præcis et år siden, at en af de mest voldsomme orkaner gik i land i samme område. Orkanen Laura ødelagde også store områder og bygninger, blandt andet en kemikaliefabrik, der her ses i baggrund med røg stigende op fra. Billedet er fra 27. august 2020. Foto: REUTERS/Elijah Nouvelage (Foto: ELIJAH NOUVELAGE © Ritzau Scanpix)

Orkanen skabte sidste år ødelæggelser for 19,1 milliarder amerikanske dollars, eller 120 milliarder danske kroner. Da skaderne og tabene af menneskeliv kunne gøres op, var det den voldsomste orkan, der havde ramt i mere end 150 år.

Orkanen varede i ni dage inden den blev opløst, og i den tid var den forbi seks lande i området ved den mexicanske golf.

3

Last Island - 240 kilometer i timen

Tilbage i 1856 oplevede området den kraftigste orkan, man har data for. Sammen med de to ovennævnte orkaner er det den kraftigste, der er gået i land i området. Den har fået sit navn af, at den bragte så store kræfter med sig, at den faktisk fysisk ændrede landskabet. Øen Last Island, der lå og ligger ud for kysten, blev oversvømmet, og i dag er det ikke længere en lang tange, men i stedet en række småøer.

4

Betsy - 220 kilometer i timen

Flere af orkanerne giver også meget voldsomme mængder regn. Under den aktuelle tropiske storm Ida er der forventinger om, at der kan falder omkring 250 millimeter regn. Til sammenligning falder der 759 millimeter på et år i Danmark, i gennemsnit i følge den nyeste klimanormal. Billedet viser N Peters Street i New Orleans, Louisiana. Foto: Patrick T. FALLON / AFP (Foto: PATRICK T. FALLON © Ritzau Scanpix)

Endnu en gang en orkan, der lå sidst i august. Orkanen Betsy opstod 27. august 1965 og blev opløst 13. september. Orkanen kostede mere end 80 mennesker livet, og da den ramte Louisiana var det den orkan, der forårsagede flest ødelæggelser.

5

Cherniere Caminda - 215 kilometer i timen

Den nuværende orkan Ida kan ses fra rummet, som her hvor den er fotograferet fra den Internationale Rum Station ISS. Foto: European Space Agency (ESA) (Foto: EUROPEAN SPACE AGENCY HANDOUT © Ritzau Scanpix)

Der kan have været kraftige storme tidligere, men da måleudstyret først er blevet stabilt i de seneste århundreder, er det også derfor den periode, vi har data fra. Orkanen Cherniere Caminda trak hen over staten i 1893, og ser man på de ødelæggelser, den skabte, var den meget voldsom. Omkring 2.000 mennesker mistede livet.

Facebook
Twitter