Over 27 grader i dag: Usædvanlig varmebølge ruller op over Danmark

Særlig vejrsituation giver os langvarig sommervarme.

(Foto: © Viggo Hjort Kohberg)

På trods af, at vi er en lille uge inde i september, kan sommervarmen onsdag nå nye højder, når varm luft fra Sydeuropa fortsætter med at strømme op over Danmark.

Det varme og solrige sensommervejr fortsætter resten af ugen. Det vil allerede i dag lokalt give varmebølge, og hen over weekenden, kan vi måske få en helt usædvanligt sen landsdækkende varmebølge.

Sommervarmen giver over 27 grader

For tredje dag i træk får vi en meteorologisk sommerdag med temperaturer over 25 grader, og lokalt kan det blive endnu varmere, når varm luft fra Spanien og Frankrig strømmer op over Tyskland og videre frem mod Danmark.

Kun langs syd- og østvendte kyster holder temperaturen sig under 25 grader. Ellers kan stort set hele landet se frem til en onsdag med sommervarme.

Med svag vind fra en sydlig og sydøstlig retning bliver det varmeste i den vestlige del af Jylland og på Vestsjælland, hvor termometeret ud på eftermiddagen flere steder kan vise 27 grader.

Lokalt kan det blive lidt varmere, og vi kan dermed komme over de 27,1 grader, der tirsdag blev målt i Store Jyndevad i Sønderjylland.

Prognose: Onsdagens højeste temperaturer. (Foto: © DR Vejret/DMI)

Usædvanligt sen varmebølge

Med udsigt til endnu en dag med sommervarme kan netop Store Jyndevad blive et af de steder, der allerede onsdag vil få en usædvanligt sen varmebølge.

Med en temperatur på 25 grader vil Store Jyndevad overskride kriteriet for varmebølge, der af DMI er defineret som, at gennemsnittet af de seneste tre dages maksimumtemperatur et givet sted overstiger 25 grader.

Sker det i mere end halvdelen af landet, er der tale om landsdækkende varmebølge.

Det sker ofte, at temperaturen når 25 grader i september, og ifølge en ekstremværdianalyse foretaget af DMI sker det cirka hvert femte år, at temperaturen et eller andet sted i landet når over 27 grader.

Oftest er varme i september relativt kortvarig, og derfor er en regulær varmebølge med længerevarende sommervarme, som vi ser det nu, endnu mere sjælden.

Daglige temperaturmålinger siden 1987 i Store Jyndevad afslører, at der blot har været varmebølge fire gange i september i de seneste 36 år.

Det svarer i gennemsnit til, at der har været lokal varmebølge hvert niende år.

Store Jyndevad måler i efteråret typisk nogle af landets højeste temperaturer, og det er også her, man har haft en historisk sen sommerdag, da der den 1. oktober 2011 blev målt 26,9 grader.

Sommervarmen fortsætter

Med udsigt til flere dage med over 25 grader kan varmebølgen blive både landsdækkende og længerevarende.

Dermed kan vi overgå september 2016, hvor der på landsplan var fem sommerdage i træk - og i øvrigt landsdækkende varmebølge med op til 29,9 grader så sent som den 13. september.

Det varme og solrige sensommervejr ventes nemlig at fortsætte resten af ugen med temperatur mellem 25 og 28 graders varme.

Kun langs de syd- og østvendte kyster bliver det lidt køligere.

Vejret de kommende fem døgn. (Foto: © DR vejret)

Fastlåst vejrsituation giver os det varme og stabile sensommervejr

Det er en helt usædvanlig vejrsituation, der giver os det varme septembervejr.

Mellem to kuldepoler - vest for Portugal og mellem Italien og Grækenland - skyder varm luft som en pude op over Mellemeuropa og helt op til Danmark.

Det er en vejrsituation, der kan være fastlåst. Den kan således vare i længere tid, og som vi ser det nu give os langvarigt stabilt vejr.

Der er tale om en blokering, der danner et mønster, som minder om det græske bogstav omega (Ω). Denne type blokering betegnes således som en omega-blokering.

Der er derfor ikke udsigt til store ændringer i vejret de kommende fem døgn, hvor store dele af Mellemeuropa og Sydskandinavien vil få usædvanligt varmt septembervejr.

Vejrkort, der viser lufttrykket samt temperaturen i fem kilometers højde 6. september. (Foto: © Tropicaltidbits)