Over 38 grader: Spanien og Frankrig ramt af rekordvarme

Oktober er begyndt usædvanligt varmt i den sydvestlige del af Europa.

Oktober begyndte med sommervarme i Spanien. Her er det på Mallorca 1. oktober. (Foto: © Clara Margais/AP/Ritzau Scanpix)

Den usædvanligt varme september i store dele af Europa var kun lige akkurat overstået, inden der blev sat nye rekorder.

Sommervarme med temperaturer over 35 grader blæste på den første oktoberdag op over det sydvestlige Europa.

I Spanien og Andorra satte man nye nationale varmerekorder for oktober, og i Frankrig var man blot 0,1 grader fra den franske oktoberrekord.

Her i Danmark har vi mandag lige mærket et strejf af varmen med en usædvanligt varm nat efterfulgt af sommerlig varme med 21 grader ved Kegnæs på Als, der er den højeste oktobertemperatur i Danmark i fem år.

Det er dog intet imod den varme, der søndag strømmede op over Spanien og Frankrig.

At der var tale om usædvanligt varm luft fangede en vejrballon over Schweiz allerede nogle få timer inde i oktober måned. Her skulle en radiosondeballon opsendt fra Payerne i Schweiz natten til søndag helt op i 4.618 meters højde før termometeret viste nul grader.

Det er den højeste nul-grader grænse, der nogensinde er målt over Payerne i oktober måned.

Ny spansk varmerekord for oktober

Nogle timer senere havde solen gjort sit arbejde ved landjorden og sendte i store dele af Frankrig og Spanien temperaturen op mellem 30 og 35 grader - og lokalt blev det endnu varmere.

I Sydspanien blev der ifølge den spanske vejrtjeneste, AEMET, målt 38,2 grader i Montoro.

Det er den højeste temperatur nogensinde målt i Spanien i oktober måned.

Dermed slog man den tidligere spanske oktoberrekord på 37,5 målt i Marbella i 2014.

Højeste temperaturer i Spanien, Andorra og Frankrig den 1. oktober 2023. (© DR vejret)

Flere steder i Spanien nåede temperaturen søndag over 35 grader, og ved mindst 40 vejrstationer kunne AEMET berette om, der blev der sat nye lokale oktoberrekorder.

Det skete blandt andet i Badajoz, hvor termometeret søndag viste 36,9 grader. Her slog man den tidligere oktoberrekord fra 2017 med mere end en grad.

Også i Madrid, blev der med 32,9 grader sat ny rekord for oktober. Også her blev den gamle rekord slået med over en grad.

I Pyrenæerne på grænsen mellem Spanien og Frankrig blev der også i Andorra sat nye standarder for, hvor varmt det kan blive i oktober, da man satte ny varmerekord i den lille bjergstat.

Her viste termometeret i både La Borda Vidal og La Comella 31,7 grader.

La Comella ligger i hele 1.225 meters højde.

Sommervejr på Mallorca 1. oktober 2023. (Foto: © Clara Margais/Scanpix)

Også i Frankrig var starten på oktober usædvanligt varm med sommervarme i hele den sydlige halvdel af Frankrig.

Man var søndag kun 0,1 grader fra at slå den franske oktoberrekord, da temperaturen i Samadet i det sydvestlige Frankrig nåede op på 35,7 grader.

Mange steder nåede temperaturen over 35 grader, og lokalt blev der sat flere hundrede varmerekorder i det sydlige Frankrig. De overgik nogle steder de tidligere oktoberrekorder med helt op til fire grader.

Fortsat rekordvarmt - nu i flere lande

Mandag har varmen bevæget sig længere op i Europa, og temperaturerne er fortsat på rekordkurs i både Spanien, Frankrig, Schweiz og Tyskland.

I Spanien er der mandag målt 38,0 grader i Sevilla, mens der i Frankrig igen er temperaturer på 35,7 grader - denne gang målt i Orthez mellem Pau og Biarritz i det sydvestligste Frankrig.

I den sydlige halvdel Tyskland er der mandag sat en række lokale oktoberrekorder. Her har temperaturen været over 29 grader.