Over 700 millimeter regn: Grækenland ramt af ekstremt uvejr

Flere byer i Grækenland oversvømmet efter voldsomt regnvejr.

To personer er omkommet i vandmasserne og flere byer er afskåret fra omverdenen efter ekstreme regnskyl har ramt Grækenland.

Også det sydlige Bulgarien og Istanbul er det seneste døgn blevet ramt af voldsomme skybrud.

Flere byer står under vand

Det voldsomme regnvejr, der allerede begyndte mandag aften, har ramt store dele af Grækenland. Værst ramt er området omkring Volos, der ligger mellem Athen og Thessaloniki i det østlige Grækenland.

Vej skyllet væk af vandmasserne nær Volos i det østlige Grækenland. (Foto: © Louisa Gouliamaki/Reuters/Ritzau Scanpix)

Ifølge det græske online-medie Ekathimerini er floderne i hele regionen gået over deres breder og har forårsaget oversvømmelser, der har ødelagt veje, mens flere broer kollapsede under vandmasserne. Strandene langs kysterne var flere steder fyldt med biler, der var blevet skyllet væk af vandet.

Al kommunikation brød tirsdag sammen i regionen og flere oversvømmede byer var helt isoleret, da træer og elektricitetsmaster styrtede ned på vejene i det bjergrige område.

Nogle steder er der faldet 700 millimeter regn

Siden det kraftige og vedvarende regnvejr begyndte mandag aften, er der mange steder i den østlige og centrale del af Grækenland faldet over 400 millimeter regn. Det svarer til, hvad der falder i Athen på et helt år.

Lokalt er der faldet endnu mere, og i de værst ramte områder er nedbørsmålerne sat ud, så de ikke har målt siden tirsdag eftermiddag.

Oversvømmelse efter voldsomme regnskyl i Volos i det østlige Grækenland. (Foto: © Hatzipolitis Nicolaos/EPA/Ritzau Scanpix)

I Zagora nordøst for Volos faldt der fra mandag formiddag og frem tirsdag klokken 13 hele 786 millimeter regn.

I løbet af tirsdagen nåede der at falde 645 millimeter, inden nedbørsmåleren satte ud.

Det er nedbørsmængder, der ikke tidligere er registreret i Grækenland på et døgn.

Da uvejret var på sit højeste tirsdag formiddag faldt der 92 millimeter regn på 30 minutter. Det svarer til seks-dobbelt skybrud.

Oversvømmede veje i området omkring Volos i det østlige Grækenland. (Foto: © HATZIPOLITIS NICOLAOS, Ritzau Scanpix)

Også i Portaria lige nordøst for Volos fik man enorme mængder regn. Her nåede der at falde 768,4 millimeter, inden nedbørsmåleren også her satte ud.

Onsdag regner det fortsat kraftigt flere steder i Grækenland, og indtil onsdag kl. 14 er der flere steder faldet over 200 millimeter.

Regnvejret ventes at fortsætte frem til torsdag før det aftager. Ifølge den græske vejrtjeneste kan der indtil da stedvis falde yderligere 300 millimeter regn.

Dermed kan man nogle steder nå op på 1.000 millimeter regn på tre dage.

Oversvømmelser i Istanbul

Også i det sydlige Bulgarien og i Istanbul er der det seneste døgn faldet store mængder regn.

I Istanbul faldt der i forbindelse med kraftige tordenbyger tirsdag aften 130 millimeter på en time, som satte millionbyens gader under vand.

Mere end 1.700 ejendomme og forretninger i udkanten Istanbul var berørt af oversvømmelserne, og fem personer mistede livet under det voldsomme uvejr.

Oversvømmelse i Istanbul efter skybrud den 5. september. (Foto: © Yasin Akgul, AFP/Ritzau Scanpix)

Stormen Daniel har givet det voldsomme vejr

De usædvanligt kraftige regnskyl kommer i forbindelse med stormen Daniel, der i to døgn har ligget over Middelhavet mellem Grækenland og Syditalien.

Her har stormlavtrykket sendt varm og fugtig luft fra Det Ægæiske Hav ind over Grækenland, mens fugtig luft fra Sortehavet har givet skybruddene i Istanbul og Bulgarien.

Stormen Daniel er dannet i forbindelse med kold luft, der fra nord er strømmet ned over den østlige halvdel af Middelhavet. Her har man i løbet af sommeren haft rekordhøje havtemperaturer.

Satellitbillede af stormen Daniel over Middelhavet den 6. september 2023. (Foto: © NASA/Terra/MODIS)