Over en halv måneds regn på tre dage - og mere er på vej

Selv om april normalt er årets tørreste måned, er den i år startet med usædvanligt meget regn i Jylland.

Der har de seneste dage været brug for paraplyen. (Arkivfoto) (Foto: © Jens Dresling/Scanpix)

Efter en tør og solrig påske har de første tre hverdage vist sig fra sin våde side. En del regnvejr har de seneste tre dage passeret landet, og i det sydlige Jylland er der faldet over 25 millimeter regn.

Hovedsynderen for det regnfulde vejr er et lavtryk over Atlanterhavet, der kun langsomt har bevæget sig ind over De Britiske Øer og Nordsøen. Herfra har det sendt sine fronter med regn ind over især den vestlige del af landet.

Det har fra tirsdag og frem til torsdag eftermiddag givet, hvad der svarer til mere end en halv måneds regn i flere af DMI's nedbørsmålere i den sydlige del af Jylland.

Mest er der med 28,2 millimeter faldet i Kliplev syd for Aabenraa, mens Rangstrup syd for Vojens følger lige efter. Her er der faldet 26,9 millimeter regn.

Det er relativt store nedbørmængder på så kort tid i årets normalt tørreste måned. I april falder der ifølge den 30-årige klimanormal fra 1991 til 2020 blot 38,5 millimeter nedbør på landsplan.

Regnen var ulige fordelt

Mens det meste af regnen er faldet i den vestlige halvdel af landet, er der nogle, som er kommet næsten tørt gennem de ellers tre våde døgn.

Det regnvejr, der er passeret, har udmærket sig ved at have mistet en stor del af sin intensitet, mens det har bevæget sig mod øst.

Derfor har nedbørsmængderne på Bornholm været sparsomme. Ved Hammerodde er der siden tirsdag kun faldet 2,3 millimeter, mens der i Nexø er kommet 3,2 millimeter regn.

Den ulige fordeling af regn betyder, at der på landsplan "kun" er faldet 18,1 millimeter regn i løbet af de seneste tre døgn.

Indtil videre har april samlet set budt på 20,6 millimeter.

Vejrkort for fredag eftermiddag: Et regnvejr breder sig ind over den østlige del landet. (Foto: © DR vejret)

Det er ikke slut med det regnfulde forårsvejr. Allerede fredag truer et nyt regnvejr, når en front fra øst bevæger sind over landet.

I løbet af fredagen kommer der således udbredt regn i de østlige egne, hvor der kan falde op til 10 millimeter regn.

Regnen når først frem til Fyn og Jylland i løbet af aftenen, og først lørdag morgen vil regnen have sluppet hele landet.