På Bornholm skinner solen oftest: Men det er ikke vores eneste solskinsø

De seneste mange år har Bornholm kæmpet med Læsø og Samsø om at være den mest solrige kommune.

Det omkringliggende hav gør, at Bornholm er den kommune i landet, som oftest har flest solskinstimer i løbet af et år. (Foto: © NILS MEILVANG, Scanpix)

Her om sommeren har solen ret stor betydning for, hvor sommerligt vi oplever, det er.

Derfor er Sommervejret i denne uge taget til Danmarks såkaldte solskinsø Bornholm for at afslutte dette års sommerturné rundt omkring i landet.

Her har solen skinnet 1.447 timer siden nytår, hvilket gør øen til den absolut mest solrige kommune indtil videre i år. Men betyder det så, at det er helt rigtigt, når man kalder Bornholm for 'solskinsøen'?

Det har vi kigget nærmere på ved at grave os ned i vejrdata fra 2011-2019 fra DMI. Og svaret er: Til dels.

Små øer er generelt solrige

Selvom Bornholm hver eneste år ligger i top blandt de mest solrige kommuner, så er det ikke hvert eneste år, at Bornholm ender som den absolutte mest solrige kommune i landet:

- Der er mange ting, som spiller ind i forhold til, hvor meget solen får lov til at bryde igennem. Men generelt er øerne meget solrige, fordi der simpelthen ikke kan nå at blive dannet skyer henover dem, fortæller DR's vejrvært Nina Maria Bendixen.

Derfor er Bornholms eneste rigtige konkurrenter om førstepladsen også Samsø og Læsø:

- Havtemperaturen påvirker øerne meget, og for at der kan dannes skyer, skal man have store temperaturudsving. Når der så ikke er så meget temperaturforskel på øerne, så er det sværere at få dannet skyer – og så er der mere plads til, at solen kan skinne, siger Nina Maria Bendixen.

Kigger man på antallet af solskinstimer årligt siden 2011, så har Bornholm i gennemsnit haft 1.930 solskintimer i løbet af et år. Til sammenligning har Samsø og Læsø henholdsvis haft 1.924 timer og 1.903 timer.

Artiklen fortsætter under grafikken:

Men kigger man på det årligt, havde Samsø en smule flere solskinstimer i både 2012 og 2014, mens Læsø havde flere i 2013; og i 2017 havde både Læsø og Samsø mere sol end Bornholm.

Dermed kan Bornholm altså ikke kalde sig Danmarks eneste solskinsø. Alligevel er det oftest Bornholm, folk tænker på, når ordet solskinsø kommer op. Og det har vejrværten et bud på, hvor det er sådan:

- Jeg vil gætte på, at det er, fordi man statistisk kan se, at det oftest er her, hvor solen skinner mest. Bornholm løber ofte med førsteplads eller ender i top tre som mest solrige kommune, og så er det vel også på sin plads at kalde det en solskinsø, siger hun.

Trods solskin er øerne ofte ikke varmere

Selvom Bornholm – og for den sags skyld Læsø og Samsø – oplever mere sol end landets øvrige kommuner, så oplever de tre økommuner ikke tilsvarende varmere vejr:

- Det skyldes, at øer har meget maritimt vejr. I det hele taget er Danmark et maritimt land, da vi har over 8.000 kilometer kyst. Men når du så ovenikøbet er en ø, er du helt bogstaveligt talt omringet af vand. Det vand er om sommeren med til at sænke temperaturen ind over land, hvis blot der er en smule vind, forklarer Nina Maria Bendixen.

Artiklen fortsætter under grafikken:

Det helt særlige øvejr gør dog også, at de tre små øer oftest bliver forskånet fra bygevejr:

- Hver gang vi besøger øerne, siger de lokale altid, at vi aldrig har ret med vejrudsigten, når vi siger, der kommer regn. Men det skyldes, at øerne oftest ikke er store nok til, at der kan danne sig byger, siger Nina Maria Bendixen og uddyber:

- For at der kan komme byger kræver det nemlig, at der kommer fugtig luft ind fra havet, som så bliver presset op ad opvarmet landjord, som danner regnbyger. Og hvis det bare blæser lidt, så når den her proces ikke for alvor at ske, inden luften igen har bevæget sig udover havet.