Påskeferien skudt i gang med 6,9 frostgrader: Men det går den rigtige vej

DMI kalder vejret en form for kuldebølge og advarer om at slå sig løs i haven for tidligt.

Det er en god idé at vente med at sætte gang i alt for mange ting i haven. Nattefrosten fortsætter nemlig nogle dage endnu. (Foto: VALENTIN FLAURAUD © Scanpix)

Hvis du drømmer om en påskeferie med sol og masser af tid i haven, så er der både gode og dårlige nyheder.

For mens vejret og temperaturerne i løbet af ugen går den rigtige vej, så skal du stadig slå koldt vand i blodet, hvad angår havearbejdet og plantningen af alt for meget grønt.

Påskeferien er nemlig blevet skudt i gang med en rigtig kold nat, hvor der blev målt hård frost for årstiden flere steder i landet. Koldest blev det i Isenvad, der ligger ved Ikast, hvor man ramte 6,9 frostgrader.

Faktisk er Bornholm den eneste landsdel, der ikke har haft nattefrost, fortæller vagthavende meteorolog ved DMI Jesper Eriksen.

- Dermed har vi fire nætter i træk haft temperaturer under fem graders frost, så det er en form for kuldebølge i april, siger han.

Kulden skyldes en kombination af tre faktorer: Klart vejr, tør luft og ikke særlig meget vind.

Der er dog intet unaturligt ved det kolde vejr her i april, som nok mere kommer bag på nogen, fordi vi har vænnet os til lidt varmere vejr, mener Jesper Eriksen.

Kulderekorden for april ligger da også langt under de temperaturer, vi ser nu, med 19 graders frost. For maj er kulderekorden otte graders frost.

15 grader venter efter dage med nattefrost

Der er dog varmere vejr på vej i løbet af påskeferien, men inden da skal vi lige have overstået et par nætter mere med frostgrader.

- Vi forventer nattefrost, men ikke i lige så ekstrem grad, siger Jesper Eriksen fra DMI.

Der vil være udbredt frost til og med natten til tirsdag, herefter stedvis nattefrost og i slutningen af ugen kun lokal nattefrost.

- Så det går gradvis den rigtige vej, og i næste uge vil vi komme op omkring 15 grader, siger Jesper Eriksen.

Selvom han endnu ikke præcist kan sige, hvordan påskedagene i næste weekend bliver, så tegner det godt.

- Påskedagene bliver med meget behagelige temperaturer, og der er tydelige signaler om, at det kan blive endnu varmere, siger Jesper Eriksen.

Vent med plantningen

Men selvom det måske begynder at krible i fingrene for at komme i haven og begynde plantningen, skal man ikke lade sig rive med, når vejrudsigterne stopper med at vise nattefrost.

Temperaturerne bliver nemlig målt i to meters højde.

- En meget vigtig tommelfingerregel er, at selvom der officielt er to graders varme, kan der godt været frost i plantehøjde, fordi der normalt er to til tre grader koldere, siger Jesper Eriksen.

Han anbefaler folk at have lidt tålmodighed.

- April er blevet kendt for sine kontraster, så jeg ville vente til slutningen af måneden med at gå i gang med havearbejdet, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk