Påskeøsten - ikke i år!

Vejret omkring påske er ofte domineret af et højtryk, der kan give en markant og kold østenvind.

Påskeliljer i blomst under en blå himmel. Den dybblå himmelfarve antyder, at det er polarluft og dermed en kold men solrig dag. (© Stock.xchng)

Ser man statistisk på vindforholdene i forårsmånederne viser det sig, at der ofte forekommer en længere periode med østenvind i den periode. En så stabil vindperiode skal hænge sammen med et højtryk, der er placeret nord for Danmark.

Sibirisk vinterhøjtryk

Højtrykket kan være afledt af vinterhøjtrykket over Sibirien, der nu nedbrydes og sætter en udløber mod Skandinavien. Samtidig trækkes vinterkulden fra Rusland samme vej, og det medfører så en længere periode med en kold østenvind over Danmark.

Variationer

Ligesom påskens placering i kalenderen varierer meget fra år til år, så er denne østenvind heller ikke ens hvert år - om end den ofte falder sammen med påsken og har fået sit kælenavn på den måde. I år har der ind i mellem været optræk til et stabilt højtryk og østenvind, men det har ikke været specielt langvarigt og har dermed heller ikke været udpræget koldt.

Højtryk fra vest

Det er først nu her midt i april - og op til påsken - at det ser ud til, at vi får højtrykspræget vejr i en uges tid eller mere - og dermed et godt stykke ind i påskeugen. Højtrykket kommer dog ikke fra øst, men kommer ind over Nordeuropa med den generelle strømning fra vest og placeringen giver ikke østenvind, men derimod vind mellem sydvest og nordvest. Det giver højere temperaturer og over det kolde vand risiko for havgus.

Stabilt påskevejr

Der er derfor udsigt til en påske med stabilt vejr, hvilket omsat til almideligt dansk betyder ret rolige vindforhold og en del sol, men der må regnes med havgus og kolde kyster. Temperaturniveauet ser indtil videre ud til at ligge omkring 15 grader - meget passende for årstiden.

Facebook
Twitter