Pas på solen: UV indekset er over 3

Østenvinden holder temperaturen nede, men solen skinner skarpt.

1 maj 2017 i Fælledparken i København. Traditionen tro er der masser af røde faner og i dag også masser af sol. (Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix 2017) (Foto: Sarah Christine Nørgaard © Scanpix)

Skinnet bedrager eller man fristes til at skrive solskinnet bedrager. For selv om den friske østenvind tager toppen af varmefornøjelsen, så skinner solen i rå mængder ned over Danmark i disse dage og solen langt fra ufarlig.

Lige nu er UV indekset opgjort til 2,8 i halvskyet vejr og hele 4,5 under skyfri betingelser. Da vejret er næsten skyfrit, er der derfor mange, som har opholdt sig længe i solen på denne 1. maj.

Moderat UV indeks

Når UV-indekset er mellem 3 til 6 kaldes det moderat og det anbefales at beskytte sig mod solen, især hvis man har en typisk skandinavisk og vinterbleg hud. I kan læse mere her om dagens UV-indeks:

UV-indekset er en god hjælp til at finde ud af, hvornår man skal beskytte sig i solen. Den største koncentration af UV stråling falder mellem klokken 12 og klokken 15. Når UV-indekset er 3 eller derover, er det tid til at søge skygge eller finde solhat, dækkende tøj og solcreme frem.

UV stråling er kun en del af solens stråling

UV (ultraviolet) stråling er en del af den "pakkeløsning" af stråler vi modtager fra solen. Den infrarøde stråling (varmestråling) er kendetegnet ved de længste bølgelængder herefter følger den synlige stråling (altså hele farveskalaen), mens lys med de korteste bølgelængder kaldes UV stråling. Samlet set er lige over halvdelen af strålerne varmestråling (52%), 40% er synligt lys og 8% er UV stråling.

Den næste tid byder på masser af sol, dog kan der i perioder komme flere skyer i den sydlige del af landet. Under skyfri forhold kommer UV-indekset over 3.

UV strålerne påvirkes af atmosfæren

Inden de gyldne stråler rammer os, passerer de gennem atmosfæren. Nogle stråler reflekteres, absorberes eller spredes af ozonlag, skyer eller andre små partikler, mens andre brager lige igennem uden at ramme forhindringerne. Netto betyder det at ca. 2-5% af den samlede stråling modtaget her på jorden udgøres af UV stråling.

UV-indeks fra 0 til 15

Intensiteten af de skadelige UV stråler kender de fleste som et tal mellem 0 og 15, men den "rigtige" enhed er faktisk W/m2 eller andre mere komplicerede udlægninger. Vigtigst af alt er dog, kommer UV-indekset over de 3 - så er der risiko for solskoldning, øjenskader og andre knap så hyggelige ting - derfor tilrådes det at vi beskytter os.

Kræft og UV ifølge Kræftens Bekæmpelse

Størstedelen af alle tilfælde af kræft i huden skyldes for store doser af UV stråling fra solen eller solarier. Bliver vi bedre til at beskytte os, kan vi forebygge langt de fleste tilfælde af kræft i huden.

Jo flere solskoldninger vi får, desto større er risikoen nemlig for at udvikle sygdommen.

Facebook
Twitter