Pollensæsonen er startet tidligt i år, og i fremtiden kan sæsonen blive længere endnu

Vejret har stor indflydelse på, hvor meget vi mærker til pollen, og vinteren har givet gode betingelser for planterne.

(Foto: © Helena Holvad)

Sæsonen for løbende næser, kløende øjne og irriterede luftveje er kommet tidligt fra start i år. Og er du en af de tusindvis af danskere, der hvert år må en tur på apoteket for at hente medicin, der kan gøre pollensæsonen udholdelig, så er der desværre dårlig nyt.

I år, og i fremtiden, kan vi nemlig forvente, at de nysfremkaldende partikler i luften vil være med os endnu flere af årets måneder, end vi tidligere har været vant til.

Det fortæller Mathilde Kloster, leder af pollenregistrering ved Astma-Allergi Danmark.

- Generelt ser vi desværre, at klimaet bliver varmere. Det betyder, at træerne tidligere får forårsfornemmelser. Nu kan vi allerede se de første målinger i jaunar, hvor det tidligere først var i marts. For eksempel så varer hassel-pollen en måned længere end tidligere, siger hun.

Dertil bliver mængden af pollen i luften også forøget, hvilket allergiker Sandra Evensen mærker.

- Den pollen-app, jeg bruger, siger 'ding' tidligere år for år, og oftere og oftere fortæller den mig, at pollentallet er 'højt'.

Hun fortæller også, at hun har måttet anskaffe sig en anfalds-inhalator til sin allergiske astma.

i Botanisk Have i Aarhus kan man også allerede i februar møde mange af forårstegnene, og det er altså dem, der sørger for pollen i luften. (Foto: © Helena Holvad)

Vintermånederne er ikke længere fredede

Dette års milde vinter giver et godt billede på, hvad vi generelt ser af forandringer i klimaet, siger Mathilde Kloster fra Astma-Allergi Danmark.

- Pollensæsonen begynder tidligere og tidligere, fordi vi har så lune vintre. Det så vi jo også i slutningen af 2022 og nu starten på 2023. Når der ikke er frostgrader, så kommer træer og buske hurtigere i gang.

Nu er vintermånederne ikke længere fredede, og de allergiske reaktioner bliver værre i takt med at sæsonerne forlænges og mængden af pollen i luften forøges.

Det siger pollenallergiker, Louise Sørensen.

- De få år, hvor vi har oplevet at befinde os i en stor dybfryser hele vinteren har derimod været fantastiske, siger hun.

Regnen er en ven, vinden er en fjende

I pollenregistrering ved Astma-Allergi Danmark følger man opmærksomt med i både vejrudsigter og langtidsprognoserne for vejrets udvikling. Udover temperaturen, så har andre aspekter nemlig også stor indflydelse.

- Vi så det i forbindelsen med stormen Otto, at vinden virkelig kan løfte pollen og få det fordelt rundt. Nogle målestationer havde registeret nul dagen inden, og dagen efter Otto var målingen på 100, siger Mathilde Kloster.

- Også regn har en stor indvirken på, hvor meget vi mærker til pollen. Regen vasker nemlig pollen ud af luften.

For pollenallergiker Louise Sørensen er perioder med regn velsete.

- Indimellem ønsker jeg mig et par uger med regn, selvom jeg nok skal gå stille om døre med det ønske.

Oven på en mild vinter og særligt en blæsende februar, er der kommet en del pollen. Og i fremtiden kommer der generelt længere sæson for pollen i Danmark. (Foto: © Brian Dalsgaard Jensen)

Lokal beplantning har stor indflydelse

Flere måneder med pollen end tidligere går hårdt ud over allergikeres livskvalitet.

- Det giver jo livskvalitetsforringende vilkår, siger Mathilde Kloster fra Astma-Allergi Danmark.

- Så man kan også selv hjælpe til, at problemet bliver mindre. Man kan holde sig væk fra de allergifremkaldende træer og sørge for at slå græsset så ofte, at det ikke står i blomst.

følge Mathilde Kloster skal vi tilsvarende tænke pollenallergikerne ind i billedet, når vi anligger nye offentlige grønne områder.

- Vi skal tænke i alternativer og holde os væk fra de planter, der er allergifremkaldende, simpelthen for at minimere pollenmængden i lokalområder.