Tema Orkanen Irma 62 artikler

Prognose: Sådan vil orkanerne Irma og José ramme

Den tropiske orkan Irma rammer øen Key West efter middag.

Orkanen Irma nærmer sig Florida. Følgende video er modtaget kl. 8.16. (Video: National Weather Service)

Den tropiske orkan Irma ligger her til morgen i Floridastrædet mellem Florida og Cuba. Styrken er for nuværende kategori 3, med middelvinde uden for øjet på 54 m/s - små 200 km/t.

Orkanstyrken starter ved 33 m/s - 119 km/t.

Kursen er lagt af den amerikanske orkanvejrtjeneste i Miami, og med nogen tøven bevæger Irma sig langsomt væk fra Cuba og direkte mod øen Key West, som forventes at blive ramt direkte omkring kl. 14 i eftermiddag, dansk tid.

Tidligt søndag morgen dansk tid kunne det nationale orkancenter dog melde, at der allereder er registreret vindstød af orkanstyrke i øgruppen.

Fort Myers og Tampa

I aften og i nat dansk tid nærmer Irma sig den større by Fort Myers og stryger herefter videre op langs Floridas vestkyst.

Der er dog stadig stor usikkerhed om hvor - hvis overhovedet - at Irma går i land på Floridakysten. Tendensen hen over natten er af det forventede spor er rykket en anelse mod vest.

Styrken forventes at forblive som kategori 3, men ifølge Miami Herald er dele af Miami nu oversvømmet, knap 200.000 er uden strøm, og millioner er blevet opfordret til at evakuere.

José er kategori 4

Den tropiske orkan José ligger nu over åbent vand i Atlanten, nord for de britiske jomfruøer. José er en ganske intens orkan i kategori 4, men forventes over det kommende døgn at aftage noget i styrke.

José kommer næppe ind over land, men bliver liggende i området nord for Hispaniola og øst for Bahamas i de kommende døgn.

ORKANENS FEM KATEGORIER

  • Kategori et har vindhastighed på 32,5 til 42,4 meter i sekundet.
  • Kategori to har vindhastighed på 42,5 til 48,9 meter i sekundet.
  • Kategori tre har vindhastighed på 50,0 til 57,9 meter i sekundet. Alle orkaner fra kategori tre og opefter har vindhastigheder, der betegnes som ekstremt farlige for områderne, som de passerer hen over.
  • Kategori fire har vindhastighed på 58,0 til 68,9 meter i sekundet.
  • Kategori fem har vindhastighed på over 69,0 meter i sekundet. Orkaner af denne styrke forekommer sjældent, og der er tale om en yderst voldsom orkan.
  • Print
  • Del artiklen: