Regn og kraftig blæst venter forude: 'Det bliver decideret efterårsvejr'

Få de mest vindfølsomme genstande indenfor, lyder det fra DR's vejrvært.

Der er udsigt til efterårslignende vejr de næste tre dage. Det pågældende lavtryk er svær at spå om, men meget ser ud til, at store dele af landet rammes af regn og blæst. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Der har ikke været meget sommer over de seneste dages vejr herhjemme. Lidt sol, lidt regn og en generelt blandet landhandel.

Men hvis man tænker, at det næsten ikke kan blive værre, så risikerer man at få en slem forskrækkelse de næste tre dage.

Der er nemlig udsigt til "decideret efterårsvejr" fra søndag morgen til ud på tirsdagen, lyder det fra DR's vejrvært Thomas Kaa Mørk.

- Vi går fra rimeligt fredeligt og relativt solrigt vejr til et ganske regnfuldt og blæsende vejr, siger han.

Thomas Kaa Mørk understreger, at der er en vis usikkerhed forbundet med prognoserne for de næste par dage, men at det lige nu ser ud til, at regnen rammer den østlige del af landet i løbet af søndag morgen.

- Men Nordjylland kan måske også være med. Det er sandsynligt, at der de vådeste steder bliver tale om 50 til 80 millimeter regn fra søndag morgen og frem til mandag aften, siger vejrværten.

Blæsten følger med

De store mængder nedbør bliver i løbet af mandagen ledsaget af kraftig blæst med hård vind til en hård kuling.

Der er endda risiko for, at blæsten bliver endnu kraftigere med mulighed for vindstød af stormstyrke, siger Thomas Kaa Mørk.

I et sådan tilfælde er der tale om vindstød på mellem 24,5 og 28,5 meter i sekundet.

- Det er usædvanligt for sommeren, og det er store dele af landet, der kan blive ramt, siger vejrværten.

DMI målte dette års juli til at blive den mest regnfulde nogensinde, og de første dage af august gik heller ikke fri. Her er vi på Smukfest, hvor festivalgæsterne har trukket i regntøjet. (Foto: © Mikkel Berg Pedersen, All rights: Mikkel Berg Pedersen 2023 mikkel@mibe.dk +4560224301)

Mens uvejret står på, ser det samtidig ud til, at temperaturen dykker til omkring 15 grader.

Ifølge prognoserne bliver det bornholmerne, der i første omgang mærker til vinden.

Natten til tirsdag vil blæsten ifølge DR's vejrvært "for alvor kulminere" over den nordlige del af landet, og områderne omkring Vendsyssel og Læsø vil være mest udsatte.

Ind med havemøbler og trampoliner

Der er tale om et særligt type lavtryk, der lige nu ligger over Ungarn og Slovakiet. Den type giver typisk barskt vejr, men det er også kendt for at være uforudsigeligt i sin placering.

Derfor er det svært at spå om, hvor præcist i landet det vil ramme, og der er en reel mulighed for, at regnen kun rammer Bornholm.

Lavtrykket er opstået, da varmt og fugtig luft fra middelhavsområdet møder køligere luft fra Tyskland.

- Tilsammen forstærker de to ting lavtrykket, når det bevæger sig nord på gennem Polen og Østersøen, siger Thomas Kaa Mørk.

- Det er også derfor, at der kan komme de store regnmængder.

Men selvom de næste par dages vejrprognoser ikke ligefrem minder om lunt sommervejr, så er det ikke umiddelbart det generelle billede for resten af måneden.

Meget ser nemlig ud til, at der i kølvandet på tre dages dårligt vejr kan komme "lidt mere sensommervejr", siger vejrværten.

Dette års sommer har budt på usædvanligt vejr over hele kloden. Mens de nogle steder kæmper mod tårnhøje temperaturer, er det enorme regnmængder, der besværliggør livet for andre. Det kan du læse mere om her: