Regnen fortsætter i flere dele af Centraleuropa

De store regnmængder vil stadig give oversvømmelser i floderne.

Den tyske grænseby Passau forventes at slå vandstandsrekord i dag på 12,5 meter. (© Scanpix)

De hårdest ramte områder i Tjekkiet, Østrig og Sydtyskland vil fortsat være truet af oversvømmelser, fordi det massive regnvejr ser ud til at fortsætte flere dage. Det siger vagthavende meteorolog hos DMI, Olaf Mathiassen.

Fronten eller grænsen ligger nogenlunde stille, selv om den både svækkes i løbet af ugen og også bevæger sig lidt mod vest.

- Det betyder, at den luftmassegrænse, som er årsag til de seneste dages voldsomme regnvejr fortsætter nogle dage endnu siger han til DR Nyheder og fortsætter:

- Det  går især ud over de store byer, der har store floder tæt på eller ligger lige ud til en flod, forklarer Olaf Mathiassen. Det er blandt Prag, der har floden Moldau.

Varm luft møder kold

En front mellem kold luft fra vest og varmere luft fra øst har lagt sig over Europa. Den front ser ud til at stå næsten stille de kommende dage.

Det er det vejrfænomen, der er skyld i, at Centraleuropa er præget af store problemer med oversvømmelser. For med vejrfronten er fulgt regnområder, som har sendt massive mængder nedbør ud over Sydtyskland, Tjekkiet og Østrig.

Storbyer er udsat

Floderne er jo fyldt med i vand i forvejen, derfor kommer oversvømmelserne.

Storbyerne med for eksempel brostensbelægning er endnu mere udsat, fordi der ikke er jord til at suge vandmængderne.

Den omtalte luftmassegrænse er den grænse eller front, hvor den varme luft fra øst har mødt den mere kølige luft fra øst.  Grænsen er ifølge Olaf Mathiassen - nærmest gået i stå fra Sydøstsverige og ned til Mellem- og Centraleuropa.

Det norske vejrsite yr.no skriver blandt andet, at der på få dage er faldet lige så megen regn, som det normalt gør på to måneder.

Facebook
Twitter