Rekord-orkan på vej mod Europa

Orkanen Lorenzo kan stadig have orkanstyrke, når den passerer Azorerne.

Orkanen Lorenzo er den kraftigste orkan nogensinde målt så langt mod nord og øst. (© AP Graphics/Nasa)

Den kraftigste orkan, som nogensinde er målt i det østlige Atlanterhav, har lige nu kurs mod Azorerne, som ligger i Atlanterhavet ud for Portugal.

På dens rejse mod nord bliver havet koldere, og orkanen mister sin styrke, men lige nu ser den ud til at passere lige vest for Azorerne tirsdag aften eller onsdag morgen som en kategori 1 orkan.

Det betyder, at der på Azorerne kan komme vindstød på op til 160 kilometer i timen, og samtidig forventer man, at der kan komme 10 meter høje bølger.

Som Lorenzo bevæger sig længere nordpå mister den også sin styrke, men der kan stadig være kraftige vindstød tilbage, når den forventes at passere lige vest for de britiske øer med kurs op mod Island og ind i vestenvindsbæltet.

Rekordorkan

Orkanen Lorenzo har fået en del opmærksomhed, og det på trods af, at den hverken er nogen stor trussel mod land og i øvrigt er aftagende i styrke.

Men den har allerede slået flere rekorder.

For et par dage siden fik Lorenzo titlen som kategori 5 orkan, og vindstyrken eskalerede til omkring 257 kilometer i timen, hvilket er den højeste vindstyrke målt på så nordlige og østlige breddegrader i Atlanterhavet nogensinde.

Kun to procent af navngivne Atlanterhavsorkaner opnår en kategori 5 status, da havvandet oftest ikke er varmt nok. Men målinger viser, at havvandstemperaturen lige under Lorenzo var cirka 28 grader celcius, da den var en kategori 5 orkan, hvilket er cirka én grad varmere end normalt, og det kan være nok til lige at give orkanen den ekstra energi.