Ring om solen

Mens nordlyset i weekenden stort set udeblev, opstod et andet fænomen, som Birger Borgwardt var så heldig både at se og fotografere.

Birger Borgwardt skriver:

Hej vejret Dr.

Her i disse dage, hvor vi alle venter på Nordlys opstod der påhimlen idag 13.40 et fænomen jeg ikke har set før. Se demedfølgende billeder. Det begyndte som en lille cirkel og inden jegfik hentet mit kamera ca. 7 min senere, var det vokset til dennestørelse.

Det er sikkert høje isskyer, men lige i disse dage kan man joikke være sikker.

Venlig hilsen Birger Borgwardt

Kære Birger Borgwardt

Tak for de smukke billeder. Fænomenet kaldes en halo og skabesved sollysets brydning i højtliggende skyer, som kun indeholderiskrystaller, som primært er 6-kantede flade krystaller. Hervedskabes der en 22 grades ring om solen. Ringen har de sammen farversom regnbuen - blot meget svagere. Ofte kan man på ringen se flerekraftige lyspletter, som kaldes bisole - eller som i gamle dage"solhunde".

Vore forfædre sagde bl.a. om fænomenet: "Hjul om sole varsler vejromslag inden tre dage", hvilket errigtigt, da disse isskyer i reglen optræder foran en varmfront,hvor vejret netop skifter, om end det typisk sker indenfor 24 timerog ikke tre dage.

Venlig hilsen Jesper Theilgaard

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk