Risiko for 15 centimeter: Se hvordan snevejret vil bevæge sig hen over Danmark

Der er risiko for snestorm senere. Det kan give trafikale problemer.

Et snevejr vil mandag brede sig fra Vestjylland og østpå. I nat rammes Bornholm.

For en uge siden gav et snevejr store trafikale problemer - særligt på Bornholm og i den sydlige del af landet.

Senere i dag vil et nyt snevejr sprede sig til endnu større områder. Ifølge Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) er der reelt risiko for en snestorm.

- Vi havde i første omgang regnet med 5-10 centimeter sne, men det ser måske ud til, at der kan falde en lille smule mindre. Lokalt er der dog risiko for, at vi kommer op på både 10 og 15 centimeter, siger vagthavende meteorolog Claus Larsen fra DMI.

- Det sker samtidig med en kraftig vind, der efterhånden går i syd. Det får sneen til at fyge godt rundt og kan lukke vejene, selvom der bliver ryddet, siger han.

Snevejret ventes at ramme Vestjylland omkring middagstid, og herefter vil det bevæge sig østpå og nå hovedstadsområdet sidst på eftermiddagen. Først i nat kan Bornholm forvente at blive ramt.

Her faldt der i sidste uge så meget sne, at flere elever i 0.-4.-klasse, der ellers kunne se frem til at komme i skole igen, måtte blive hjemme. Skolebusserne og bilerne kunne simpelthen ikke komme frem på vejene.

Mindre trafik i vinterferien

Vejdirektoratet har en særlig vinter-vagtcentral, der lige nu forsøger at forebygge glatte veje ved at salte.

Derudover holder de klar med plovene i hele landet, lyder det fra vagthavende hos Vejdirektoratet Trafikcenter Mette Nedergaard.

- Vi er opmærksomme på hele landet, og det er primært de store hovedveje og motorvejene, vi kigger på. Her er der ikke så meget trafik på grund af vinterferien, så vi håber, at det betyder færre hændelser, siger hun.

Hvis man skal ud på vejene i dag, så råder Vejdirektoratet til, at man kører hjemmefra i god tid, tager farten af og er opmærksom på, at snefygning lynhurtigt kan skabe dynger på vejene.

Beredskabsstyrelsen skriver i en mail til DR Nyheder, at de stadig et antal spidsplove i beredskab, som blev brugt på Bornholm og Møn i sidste uge for at skabe passage for ambulancer.

- Det er de samme opgaver, BRS (Beredskabsstyrelsen, red.) forventer under det kommende snevejr, skriver Lars Høg, der er operativ chef i Beredskabsstyrelsen.

Hos DSB og Banedanmark følger de udviklingen, og der er endnu ikke optræk til at ændre togdriften.

  • Snestormen var i den grad til stede på Bornholm i sidste uge - her er det ved Allinge, tirsdag den 9. februar 2021. (Foto: Pelle Rink © Scanpix)
  • Det store snefald med fygning og snedriver skaber trafikale problemer på klippeøen i sidste uge. (Foto: Pelle Rink © Scanpix)
  • Vinden susede også ind over solskinsøen. (Foto: Pelle Rink © Scanpix)
  • Sneen medførte, at flere elever i 0.-4.-klasse, som ellers havde fået god for at komme i skole, måtte blive hjemme lidt længere. (Foto: Pelle Rink © Scanpix)
1 / 4

Varmere vejr på vej

Ifølge DMI's prognoser er vi netop trådt ind i en uge, hvor vinter og forår kommer til at ligge og slås om magten.

Her vil foråret formentlig vinde, så den sne, der falder i det næste døgn, vil sandsynligvis smelte forholdsvis hurtigt.

I løbet af de næste dage stiger dagtemperaturerne nemlig til omkring tre-fire grader, mens weekenden kan bringe helt op til ti grader.

Vi skal altså vænne os til en helt anden vejrtype med udbredt tø i dagtimerne, mange skyer og nedbør, der kan falde i form af både regn, slud eller sne.

Kl. 12:20: Artiklen er opdateret med kommentar fra Beredskabsstyrelsen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter