Risiko for rimtåge, glatte veje og isdøgn

Kalenderen skriver efterår, men der er alligevel udsigt til et par vinterklassikere.

  • Rimfrosten klæber til både bilruder og vejbaner i disse dage. (Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix) (Foto: Kristian Djurhuus © Scanpix)
  • Handsker er en god følgesvend i de kommende dage. (Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix) (Foto: Kristian Djurhuus © Scanpix)
1 / 2

Et højtryk giver relativt roligt og klart vejr over Danmark og netop derfor skal vi tage os i agt. Når vejret er stille og skyerne i fåtal, så er der nemlig stor varmeudstråling fra jordoverfladen og det giver både risiko for frostglatte veje og rimtåge.

Glatte veje og rimtåge

Den kommende nat falder temperaturen til ned omkring frysepunktet og helt ned til ca. 8 frostgrader. Det ser ud til, at de laveste temperaturer vil falde i det nordvestlige Sjælland og i Midtjylland. Desto tættere man befinder sig på det relativt varme havvand ved kysterne desto højere vil temperaturen være, men det vil fortsat være koldt med temperaturer omkring frysepunktet.

Med så lave temperaturer i sigte er der risiko for rimglatte veje og rimtåge. Og netop her i begyndelsen af glatføresæsonen er der grund til at være agtpågivende.

DR’s tidligere vejrvært Henrik Voldborg er her på DR vejret kendt for følgende talemåde:

Isdøgn og solskin i morgen

Ud over eventuel rimtåge, dannet i nattetimerne, venter der endnu en dag med gode solchancer iblandet mindre enklaver af skyer rundt omkring i landet.

I Nordvestsjælland, hvor temperaturen ventes at falde markant, kan skyerne faktisk lægge så meget en dæmper på varmen, at den helt udebliver. Skyerne holder nemlig på bundkulden. Hvis temperaturen IKKE kommer over frysepunktet, kalder vi det for et isdøgn og det er en mulighed i morgen. Ellers er der udsigt til temperaturer fra frysepunktet til 4 grader. Så på med hue og vanter.

Vinden bliver grundet højtrykkets placering over Danmark kun svag til let i styrke fra østlige retninger, så den mærker vi ikke meget til.

Facebook
Twitter