Så du de vilde 'haloer' på himlen? 'Jeg har kun set lignende én gang i 40 år'

Himmelfænomenet bisole har været synligt i store dele af landet i dag.

(Foto: Kasper Rander/Brugerfoto)

Måske lagde du også mærke til, at solen i morges så meget speciel ud. Et optisk fænomen gjorde, at det ligefrem så ud til, at der var tre sole med dertilhørende regnbuer.

Men der er naturligvis kun en sol, og der er heller ikke tale om regnbuer. I stedet er der tale om et fænomen, hvor solens stråler brydes i små iskrystaller i skyerne.

Det forklarer

DR
Vejrets vært og
meteorolog
Søren Jacobsen.

- Det er et halo-fænomen. Det vil sige, at det er et fænomen, der opstår, fordi solens lys brydes i iskrystaller. Det kender vi fra et prisme eksempelvis. Solens lys løber ind i en iskrystal, der virker som et prisme, og det giver hele den her

mangfoldighed
af buer og bisole, siger Søren Jacobsen.

Iskrystallerne i skyerne gør det, vi kender fra prismet: Det bryder lyset, så man oplever flere farver.

Klik dig gennem billeder fra hele Danmark herunder:

  • (Foto: John Løvstad/Brugerfoto)
  • (Foto: Søren Dilberg Lund/Brugerfoto)
  • (Foto: Martin Gornitzka/Brugerfoto)
  • (Foto: Sandra Muus/Brugerfoto)
  • (Foto: Lars Mikkelsen/Brugerfoto)
1 / 5

At der er haloer og bisole på himlen, er ikke specielt usædvanligt. Til gengæld er det meget usædvanligt, hvor kraftigt det var i dag, og hvor mange forskellige buer, der var synlige.

- Den her halo-formation, vi så i morges, var usædvanlig lysstærk for danske forhold. Der går mange år imellem, at det står så lysstærkt, som det gør i dag, siger Søren Jacobsen.

Når iskrystallerne i skyerne er særligt ensartede, giver det mulighed for at se nogle meget sjældne optiske fænomener. Hvis man vendte sig væk fra solen i morges, kunne man se en såkaldt tricker-bue.

- Jeg har beskæftiget mig professionelt med meteorologi i 40 år, og det er kun anden gang, jeg har set det. Det er ikke hverdagskost. Det har været en meget omfangsrig halo, siger Søren Jacobsen.

På dette foto har fotografen vendt sig væk fra solen, og her kan man se det fænomen, der hedder en tricker-bue, som Søren Jacobsen taler om. Det er buen i midten af billedet, der nærmest kunne minde om en sløjfe, som du skal kigge efter.

På dette foto har fotografen vendt sig væk fra solen, og her kan man se det fænomen, der hedder en tricker-bue, som Søren Jacobsen taler om. Det er buen i midten af billedet, der nærmest kunne minde om en sløjfe, som du skal kigge efter. (Foto: Martin Gornitzka/Brugerfoto)

Det er en stor ensartning i iskrystallerne, der gør, at bisolene og de øvrige fænomener bliver synlige, og så har skyerne været så tilpas tykke, at man kunne kigge direkte på solen, og derfor har flere også lagt mærke til fænomenet.

Hvis man kunne få den tanke, at fænomenet har noget at gøre med, at vi ikke flyver så meget i øjeblikket, eller at luften er blevet renere, så kan man godt tro om igen. Det er ifølge Søren Jacobsen en ren tilfældighed, og man kan ikke regne med, at man kan se det igen i morgen.

En af dem, der oplevede fænomenet i morges, var Michael Riis Jensen fra Virklund nær Silkeborg.

- Jeg har aldrig set noget lignende. Det ligner meget kraftige regnbuer og to sole på hver side af den 'rigtige' sol, som om solen bryder igennem både til højre og venstre, siger Michael Riis Jensen.

Her kan du få nogle af navnene på de fænomener, der kunne ses på himlen i dag. Se også www.hvadihimlen.dk.
Her kan du få nogle af navnene på de fænomener, der kunne ses på himlen i dag. Se også www.hvadihimlen.dk.
Facebook
Twitter