Så koldt kommer det til at føles

Kong Vinter banker på døren. Det gør han med arktisk kulde fra nord, og følelsen bliver derefter. Det skyldes den såkaldte wind chill faktor.

(© DMI)

Der er sikkert mange, som torsdag vil tænke, at det da godt nok føles rigtig koldt. Selv om termometret allerede fra morgenstunden sniger sig op på omkring 8-9 grader mange steder, så gør vinden, at det føles markant koldere.

Til at forklare fænomenet skal vi have fat i det, som hedder wind chill eller på dansk blot kuldeindeks. Ifølge Danmarks Meteorologiske Institut er det et udtryk for den temperatur, vi mennesker oplever ved ganghastighed (cirka 5 km/t). Det vil sige, at kroppen oplever en form for afkøling af vinden, og det får os til at have følelsen af, at det er koldere end det egentligt er.

Føles som -7 grader

Torsdag er der således godt gang i blæsten. De fleste steder en jævn til hård vind, men ude ved kysterne stedvis kuling. Blæser det for eksempel 10 m/s, som er omkring en hård vind, og temperaturen er fem grader, så føles det som -7 grader. Ved samme vindhastighed men er det 10 grader, så føles det som 0 grader.

Luften er dog i forvejen godt kold. Den kommer nemlig oppe fra det arktiske område. Vinden aftager en smule henover weekenden, men her bliver der færre skyer og så strømmer al varmen op i himmelrummet, og så kommer den "ægte" temperatur ned under frysepunktet. Natten til både lørdag og søndag måske omkring -2 grader.

Der findes også et hedeindeks

Selv om man ikke skulle tro det, så er der også en pendant til kuldeindekset, og det hedder  "hedeindekset." Dette indeks er et udtryk for den temperatur vi tror, vi oplever som en kombination af den aktuelle lufttemperatur og luftfugtigheden. Hvis der er en høj luftfugtighed, så reducerer det kroppens mulighed for at komme af med varmen.

For dem som har rejst i Asien - for eksempel Thailand - vil man sikkert kunne nikke genkendende til den følelse. Thailand er nemlig kendetegnet ved, at der generelt er en høj temperatur og samtidig en ret høj luftfugtighed. Følelsen kan være helt anderledes, hvis man befinder sig i et område, hvor der er særdeles varmt, men samtidig en lav luftfugtighed. Så føles det godt nok varmt, men mindre "belastende" - det kan for eksempel være i en ørken, hvis man da ellers lige går sig en tur sådan et sted om sommeren.

Diagrammet her i artiklen stammer fra DMI.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk