Så kommer varmen: Over 20 grader i weekenden

En varmefront fra syd giver varme søndag. Men regnen er der stadig.

Weekenden byder på særlig varmt vejr søndag. Langs kysterne, som her ved Løkken, når temperaturen dog ikke helt op på 20 grader. Også skyerne holder ved, og der kommer perioder med regn. Foto: Per Frank Jensen

Vi kan godt afsløre det: Vi har ventet længe på at kunne skrive den overskrift, som du ser ovenfor. Og i denne weekend siger prognosen, at det omsider bliver realiteten med over 20 grader i næsten hele landet.

Det fortæller vejrvært ved DR Vejret Morten Lynge.

- Natten til søndag trækker varmen op over os. Det kan give op til 21 grader mange steder i landet, men langs kysterne vil vi dog ikke nå så luksuriøse temperaturer, siger han.

Men som ingen har behov for at få bekræftet, så er det et lunefuldt forår, og træerne vokser ikke ind i himlen. Selvom skyerne fortsat sender næring ned, så træerne kan fortsætte væksten mod skyerne.

- Det er weekendvejr, der balancerer på en knivsæg. Der kommer en varmefront, og der vil være en markant temperaturstigning. Umiddelbart ser det ud til, at jo længere øst på man bor, jo mindre chancer for at det drukner i regn. Varmen skal nok komme, det er mere et spørgsmål om, hvor mange skyer og hvor meget regn vi får, forklarer Morten Lynge om et andet fast element i weekendvejret.

Rolig start på weekenden

Inden søndag er der nemlig fortsat byger på programmet i det meste af landet. Fredag holder temperaturen sig på moderate 10 grader, men tingene bliver bedre lørdag, siger Morten Lynge.

- I løbet af natten regner det af, og så kigger vi mod en lørdag, hvor det generelt ser pænt ud. Temperaturen bliver ikke prangende, men omkring 11-12 grader til de fleste. Det ligner noget, vi har set i et stykke tid. Det holder stort set tørt, plads til sol og let til frisk vind fra øst. Sidst på eftermiddagen skyer det mere til fra vest, og i løbet af natten kommer regnen, forklarer han.

Selvom vi skruer godt op for varmen søndag, så vil der altså være regn i starten af dagen, mens der også kan ligge et regnvejr over de nordlige dele af landet. Det kan dog forskyde sig. (Foto: Grafik: Morten Lynge)

Søndag kommer altså ikke udelukkende til at handle om at solbade. Er du ude i morgentimerne, kan du få et næsten regulært bad. Prognoserne siger omkring 10 millimeter vand, der primært falder inden middag.

- Dagen starter våd og skyet, men nattens regnvejr presses heldigvis væk af varmen. Det bliver klart lunest i de centrale dele af landet, bor man langs kysterne, skal man ikke regne med 20 grader søndag. Derfor kan det sagtens hedde 20 grader i Sønderjylland og 10 grader på Bornholm.

Der kommer derfra en del timer, hvor du har mulighed for at komme ud i tørvejr og nyde solens varme. Det varer dog ikke ved, da der venter endnu en omgang regn.

Weekenden giver et godt pust af varme, der dog ikke varer ved. Den kommende uge vil dog få højere temperaturer end vi har haft længe. (Foto: Grafik: Morten Lynge)

- Der er nye forsyninger sidst på eftermiddagen fra sydvest. Det holder sig hovedsageligt til det jyske, og måske strejfer det Fyn og Nordsjælland. Det kan dog nå at flytte sig, når vi er henne ved søndag.

Mandag kan blive årets hidtil varmeste dag

Varmen fra syd bliver over os i starten af næste uge også, og mandag kan blive årets hidtil varmeste dag. Selv natten bliver påvirket, bemærker Morten Lynge.

- Det er længe siden, vi har haft nattetemperaturer, der ikke er under 10 grader. Så natten kommer fint til at matche de bedste dagtemperaturer, vi har haft rigtig længe, griner han.

Varmere bliver det dog, når vi rammer middag mandag.

- Vi skruer lidt op i forhold til søndag, så der vil være mange, der får 23-24 grader. Der vil dog også være regn og skyer, det ser ud til at holde sig i det vest- og nordjyske, mens resten af landet kan få en hel del sol. Regnen kan nemt gå hen og blive ret voldsom, da vi ikke skal særlig langt vestpå for at finde relativ kold luft. Og den skarpe kontrast mellem den kølige og varme luft, det er ideel grobund for kraftig nedbør.