Så slutter solskinsfesten: Nu venter der dage med regn

En meget tør april slutter med regnvejr

April har kun fået knap halvdelen af den nedbør, der normalt falder. Sidste gang det regnede, var 13. april. (Foto: Viggo Hjort Kohberg © Viggo Hjort Kohberg)

Har du stukket en finger i jorden for nylig? Altså bogstavelig talt. Det er en tør omgang, kan vi godt afsløre. April i år nemlig haft meget lidt nedbør. Faktisk kun 20 millimeter indtil videre. Til sammenligning faldt der i gennemsnit 38,5 millimeter i april i klimanormalen fra 1991 til 2020.

Ugen startede med en vejrudsigt, der gjorde hele måneden endnu mere træls for haveejere med ambitioner om at plante ud. Det ændrer sig dog torsdag, fortæller vejrvært Jonas Landin fra DR Vejret.

- Onsdag giver mulighed for nogle byger hist og her, men den store omgang venter til torsdag. Der kommer der et regulært regnvejr over store dele af landet, fortæller han.

- Når vi rammer fredag og weekenden bliver det en god blanding af sol og byger, og skal vi også døje med lidt mere vind og fortsat temperaturer omkring 10 grader i dagtimerne.

Torsdag kommer der regn til store dele af landet. Nordjylland går dog sandsynligvis fri, i følge prognoserne. (Foto: Grafik: Jonas Landin)

Der er ikke enighed i prognoserne om, hvor meget vand, vi får i løbet af ugens sidste dage, men der er dog nogle egne, der står til at få mere regn end andre. Nordjylland får sandsynligvis mindst, mens de gladeste haveejere kan findes i den anden ende af landet.

- På Bornholm kan det godt give 12 timer med regn, siger prognoserne. Det starter torsdag aften, og vil så regne indtil fredag morgen.

Særligt Sjælland og Nordjylland oplever tør jord, men i resten af landet er jordbunden også meget tør.

Måneden slutter med godt nyt til haveejere

Mens de caféhungrende muligvis vil se udsigten til regnvejr som en begrænsning på mulighederne i de kommende dage, vil vandet fra oven med sikkerhed være godt nyt for landmænd og haveejere.

April har nemlig haft mange timer med sol, og det kan direkte aflæses i tørkeindekset. Det måler fugtigheden i jorden, altså hvor meget vand planterne kan hive op. På landsplan ligger det på 7,7, men der er regioner, hvor det er endnu højere.

- Der er flere steder i landet, hvor det er meget tørt, og det er kun blevet forstærket de seneste dage. Sjælland og Nordjylland ligger lige nu i den kategori, som hedder 'Forøget risiko for tørke'. Det betyder, at man for eksempel ikke kan lægge nyt rullegræs eller plante bøgehække, uden risiko for at det ikke vil vokse sig fast i jorden, siger Jonas Landin.

De næste par dage skal man planlægge efter, at det er muligt at møde en byge. Der vil dog også være plads til solen i løbet af weekenden.

Et decideret regnvejr er kun over os torsdag og fredag, mens resten af weekenden vil få stedvise byger. Der er dog tørvejr i sigte igen, slutter vejrværten.

- Mandag ser tør ud, så der er solchancer igen i næste uge.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk