Så varmt er det nye, normale martsvejr

En spritny klimanormal fastslår, at en normal marts måned er blevet 1,2 grader varmere.

Lige siden klimanormalen fra 1931-1961 har middeltemperaturen for en marts måned kun haft én retning: opad. Den helt nye klimanormal dokumenterer, at den normale middeltemperatur nu er 3,3 grader. (Foto: DR Grafik © DR Grafik)

Så linder vi lige vinterjakken en smule.

En helt ny klimanormal dokumenterer nemlig, at marts generelt er blevet varmere. I dag er det blevet helt almindeligt med en middeltemperatur på 3,3 grader for en marts måned.

Det er hele 1,2 grader varmere end det, vi indtil nu har betragtet som normalt. Det er et stort spring opad. Forskellen mellem tidligere normalperioder har kun været med udsving på en halv grad, så et hop på 1,2 grader er altså en stor ændring, og faktisk har marts aldrig været varmere i al den tid, Danmarks Meteorologiske Institut,

DMI
, har registreret temperaturer siden 1874.

Marts 2020 var endnu varmere

På den måde lægger marts sig elegant i forlængelse af de nye klimanormaler for januar og februar, som også har været varmere end tidligere set i dansk vejrhistorie.

Og netop den stigende temperatur er det mest iøjnefaldende ved den nye klimanormal for marts måned. Marts 2020, som vi netop er trådt ud af, endte med en middeltemperatur på 4,3 grader. Så den var faktisk endnu varmere end det, der ifølge den spritnye klimanormal, er det normale nu.

Middeltemperaturen for marts 2020 endte med at ligge en hel grad over den nye normal. Den lune vinter, vi netop er trådt ud af, har gjort havvandet omkring Danmark lunere end normalt på denne årstid, og det har givet særligt de kystnære områder en lun marts måned. Kilde: DMI (Foto: DR Grafik © DR Grafik)

Marts har færre frostdøgn

At marts generelt er blevet varmere, går fint hånd i hånd med det faktum, at der ifølge den nye klimanormal også er kommet færre frostdøgn i marts måned: I den tidligere klimanormal havde vi typisk 15,3 frostdøgn i løbet af en almindelig marts, men det er nu

reduceret
til bare 12,5
døgn
.

Den nye klimanormal viser også, at en almindelig marts måned stort set ikke giver mere nedbør end den seneste klimanormal. Til gengæld byder marts nu på markant mere nedbør end i klimanormalen fra 1931-1960. (Foto: DR Grafik © DR Grafik)

Lidt mere nedbør i marts

Udover at marts er blevet varmere, er måneden også blevet en smule vådere.

Måneden er stort set identisk med den forrige klimanormal fra 1961-90. Men hvor det i klimanormalen tilbage fra 1931-1960 var almindeligt, at vejrguderne hældte 33 millimeter nedbør ud over Danmark i løbet af marts måned, er det nu hele 46,7 millimeter vi skal til at betragte som det normale.

Generelt er foråret den tørreste tid på året, og faktisk ligger marts 2020 lidt under den nye normal med 36,4 millimeter nedbør.

Forskellen på vejr og klima

Den nye klimanormal er et vigtigt redskab til at forstå, hvad der er normalt vejr. Den fortæller os, hvad der kendetegner vejret i en gennemsnitlig marts måned i dagens Danmark.

For der er vejret. Og så er der klimaet. Og der er stor forskel.

Populært sagt skifter vejret som vinden blæser: Det skifter med årstiderne, fra måned til måned, dag til dag mellem silende regn, bragende solskin, bidende blæst og sjappet sne.

Vejret er aldrig

stabilt
, og det kan svinge mellem isvintre og varmebølger, uden at det nødvendigvis betyder, at klimaet generelt ændrer sig.

Til gengæld er klimaet et udtryk for gennemsnittet af vejret de sidste 30 år. Man kan altså ikke sige noget om klimaet ud fra en enkelt observation eller måling.

DMI begyndte først at måle solskin landsdækkende fra 1920. På papiret kunne det se ud, som om der er kommet flere solskinstimer i løbet af en gennemsnitlig marts, men DMI oplyser, at antallet af solskinstimer efter år 2000 sandsynligvis ikke kan sammenlignes med de ældre data, fordi instituttet har ændret målemetode. Det er noget, DMI vil undersøge nærmere i løbet af det næste års tid. (Foto: DR Grafik © DR Grafik)