Sæson for tropiske orkaner er skudt i gang for alvor

Varme og fugt er hovedingredienserne til en god tropisk storm, og derfor er det sensommeren, som er lig med risiko for tropiske storme.

Den tropiske storm, Irma passerer lige nord om de Caribiske øer som en kategori 5 orkan. Satellitbilledet af Irma er taget kl. 17:15 EDT (22:15 GMT) 5. september 2017. Foto: NASA NASA/Scanpix 2017 (Foto: NASA NASA © Scanpix)

Med orkanen Harvey som raserede især den nordvestlige kyst langs den Mexicanske Golf, og nu en hidsig dame Irma er orkansæsonen for Atlanterhavet for alvor skudt i gang.

Harvey blev ikke helt så kraftig, som Irma ser ud til at blive, men gjorde sig pænt bemærket ved for det første at gå i land i USA og derefter blive liggende i det samme område over flere dage. Harvey leverede svimlende store mængder nedbør - nogle steder over 1000 millimeter, hvilket er langt mere end hvad vi får på et år i Danmark.

Vindmæssigt gik det da heller ikke stille for sig, da Harvey først kom i gang. Den kom nemlig op på styrke 4 på Saffir-Simpsons Storm Skala, og de kraftigste vinde estimeres til at have været oppe omkring 215 km/t.

Irma er derimod noget kraftigere end Harvey og er allerede oppe på en kategori 5 på storm-skalaen med maksvinde der estimeres til 260-285 km/t, og hun kan gå hen og blive den kraftigste storm i Atlanten nogensinde målt.

Irma flytter lidt mere på sig end Harvey gjorde og kommer derfor til at berøre flere mennesker og områder. Orkanen vil skabe enorme ødelæggelser på sin vej nord om Jomfruøerne, Haiti og senere Cuba. Desværre også nogle af de fattige områder i det caribiske øhav.

Når Irma kommer op mellem Cuba og Florida på lørdag har hun mistet en smule af pusten og vil formentlig være gået et trin ned til som kategori 4 orkan med vindstyrker omkring 220 km/t. Det er dog stadig langt over orkan og dermed fortsat livstruende og meget ødelæggende for omgivelserne.

Facebook
Twitter