SE KORTET Her blæste det mest

Se hvor kraftige vindstødene og middelvinden egentlig blev, da stormen Alexander ramte Danmark.

Han blev aldrig en orkan, ham Alexander. Men mange steder kom vindstødene op på stormstyrke, det vil sige mellem 25 og 30 m/s.

Det skal være over 33 m/s, før det hedder orkan. Middelvindene, som er gennemsnittet over 10 minutter, kom kun op på 22 m/s som det højeste.

Hvor blev han af?

Nu ligger stormlavtrykket oppe ved den Finske bugt og fortsætter videre mod øst, så vi kommer ikke til at mærke mere til Alexander.

Men også i Østersøen øst for Bornholm blev det til en meget blæsende nat, idet Alexander fortsatte med at udvikle sig, efter han havde sagt farvel til Bornholm.

Hvordan kan det ske?

Hvis man skal være 100 procent sikker på, hvor kraftigt et lavtryk udvikler sig, må man vente til det er passeret. Men det duer selvfølgelig ikke, hvis man gerne vil forberede sig og undgå skader og ulykker.

Derfor må man bruge de computerberegnede vejrkort, som de meget avancerede numeriske modeller producerer.

Modellerne, som der findes flere af, er ikke helt ens, men bygger i princippet på de samme data. Når flere af disse modeller viser, at lavtrykket vil udvikle sig til en reel storm i løbet af et døgns tid, - ja så trykker man ( dvs. DMI) på den røde knap.

Det skal jo ske i rimelig tid for at beredskabet kan komme på plads. 

Og hvad gik der så galt?

Der kommer hele tiden nye data, efterhånden som tiden går, og man får konkrete målinger på lavtrykket, som endnu ikke var et rigtigt lavtryk, da varslet blev udsendt.

Det betyder, at computermodellerne "bliver klogere" hele tiden.

Fredag morgen havde de nyeste beregninger tonet vindhastighederne noget ned, men da der er en vis usikkerhed forbundet med disse beregninger, tøver DMI med at tage varslet ned.

Det ville jo være ekstremt pinligt at aflyse hele beredskabet, få timer før det for alvor gik løs.

Her på DR-vejret siger vi i vores vejrudsigter, at de nyeste beregninger tyder på, at det ikke bliver helt så kraftigt, som tidligere varslet, og at det ikke bliver helt op til orkan, men kun storm.

Det er i hvert enkelt tilfælde en hårfin vurdering, men vi kan trøste os med, at netop varsler omkring vind, er noget af det, vi er bedst til.