SE VIDEOEN: Fascinerende og farligt vejrfænomen fanget ved Ringkøbing Fjord

Nogle kolde uger og havstrømme og vind har skabt et helt særligt landskab ved Ringkøbing Fjord.

- Det var helt vildt fascinerende, jeg har aldrig oplevet den slags live før, det er jo lidt som en vulkan, der går i udbrud. Jeg er bare hamrende heldig at se det her, fortæller en tydeligt begejstret Ulrich Bitterhoff fra Ringkøbing.

Han var heldig at opleve et vejrfænomen, der ikke er hverdagskost; isskruning. Det sker, når store flager af is fra havet knækker og presses op på land. Og det var præcis, hvad der skete, da han tilfældigvis var ude at gå. Og heldigvis kunne optage den video, du kan se øverst i artiklen.

Isen, der er brækket og presset op på land, er næsten helt transparent. (Foto: Susanne Hermansen)

Trækker nysgerrige i alle aldre

Det usædvanlige fænomen opstår med ujævne mellemrum - seneste store omgang var tilbage i 2013. Men hvert år kan det have forskellig karakter.

Det fortæller Susanne Hermansen, der er formidlings- og læringschef ved Naturkraft i Ringkøbing, der formidler naturvidenskab og oplevelser.

- Det sker oftere i fjorde, og jeg har også set det i vild skala tidligere, men ikke med den her type is, der former sig helt specielt, siger hun.

Siden de første billeder og videoer begyndte at florere på de sociale medier, gik nyheden viralt i lokalsamfundet, og det har fået mange nysgerrige til at drage mod kysten, fortæller Susanne Hermansen.

- Mange børn løb rundt og spurgte ind til det, og det var både børn, hunde og ældre, der lige skulle prøve at kravle op. Det elsker jeg at se. Det taler til noget i os, og det er jo fedt at naturen kan skabe sådan nogle oplevelser, der gør os nysgerrige på den, siger hun.

Derfor har hun også allerede besluttet, at dele af isen skal indgå i Naturkrafts formidlingsarbejde.

- Vi har hentet noget, og det skal i fryseren og bruges til at pirre nysgerrigheden og fortælle om det her.

Den store styrke bag isen viser sig tydeligt i, hvad ismasserne har formået at skubbe rundt på, på land. (Foto: Susanne Hermansen)

Farlige kræfter

Isskruning rammer kysten med stor styrke. Det bærer kyststrækningen ved Ringkøbing Fjord også tydeligt præg af. En badebro har måtte vige, og tunge kampesten har også rykket plads. Derfor skal man have stor respekt for naturen, minder Susanne Hermansen om.

- Når man ser det her, så forstår man godt, hvordan det i tidligere tider har knust skibe til pindebrænde og kostet liv på havet. Vi kan ikke gøre noget, så man bliver ydmyg af at opleve, at vi bare er en lille brik, og man bliver pludselig ikke i tvivl om, hvem der styrer det her, lyder det.

Selve bruddet, hvor isen blev skubbet på land, varede mellem 30-45 minutter, og derfra var der helt stille langs kysten. Indtil lyden af nysgerrige strømmede til, oplevede Ulrich Bitterhoff.

- Det var en stor kontrast, fordi det larmede, da det stod på og isen sprøjtede ud, det var meget fascinerende. Og pludselig var det ovre, og så blev det helt stille. Nu ser man bare de små isbjerge, der ligger langs kysten, fortæller han.

På formidlingscenteret nyder Susanne Hermansen både den æstetiske kontrast, naturen har skabt i landskabet, hvor der både er blotlagte gold vinterjord, og lige ved siden af ligger høje bjerge af iskrystaller. Men fænomener som isskruning har også en større betydning, tror hun.

- Naturen skabte lige stor underholdningsværdi, og det skaber nysgerrighed, det er hele vores formål, så vi bliver også glade, siger hun.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter