Sekundmeter

Karsten har fået kig på ordet Sekundmeter - det kigger vi på.

Hej Vejrguder!

Ofte høre man fra sejlere om vindhastigheder i sekundmeter -hvilket tydeligvis er et misforstået udtryk for meter pr. sekund[m/s]. Men hvor kommer den misforståelsen egentligt fra? Eller erdet bare en sømandsudtryk som så meget andet? På forhånd tak forjeres svar.

Med kærlig hilsen - Karsten Gregers Lund, Risskov.

Kære Karsten

Jeg kender også kun til udtrykket fra sejler/sømands universet,og når jeg selv bevæger mig blandt sejlere kan jeg godt "forfalde"til at bruge ordet sekundmeter om vindens fart. Det er faktiskalmindelig brugt blandt sejlere at sige sekundmeter, i stedet formeter pr. sekund, men der menes det samme.

Fysik contra sprog

Ser man fysisk på det, er ordet sekundmeter noget vrøvl, da det jobetyder meter gange sekund (m x s). Det fysisk korrekte er derformeter pr. sekund, der jo beskriver vindens fart, altså meterdivideret med sekunder (m/s). Men et er fysik noget andet sprog.Ordet sekundmeter står faktisk i 2003 udgaven afRetskrivningsordbogen, og er derfor et fuldgyldigt dansk ord forvindens fart.

Også i Norge og Sverige bruger man blandt sejlere ordetsekundmeter, men også i de lande betragtes det af andre som et lidt"sjusket" udtryk. Selve ordets oprindelse kender jeg ikke.

Søren Jacobsen