Selvom det er forår, er der grøntsager du ikke må plante for tidligt

Tiltrods for kold vind fra nord, kan man begynde at plante ud nu

Der er en lang række grønsager og planter, du kan få i jorden i disse dage. (Foto: Alexander Janku)

Det er lunt udenfor, de første blomster er begyndt at spire frem og du har fri.

For mange en optimal mulighed for at trække havehandskerne på og begynde at så og sætte de første frø og planter.

Foråret betyder nemlig, at vi begynder at se plusgrader i nattetimerne, og det er afgørende for, at hvad du planter, ikke dør.

Det fortæller frilandsgartner og jordbrugsteknolog Lasse Vesterholt fra Aarhus Universitets Institut for Fødevarer.

- Påsken er der, hvor vi har tid, og det er også der, at professionelle avlere sår deres afgrøder. Jorden er tjenlig, og man kan komme i den, men man skal også passe på, man ikke er for tidlig, siger han.

Der er også en række planter, man kan starte enten inde, eller i drivhus. Senere kan de plantes ud. (Foto: Alexander Janku Ravn Homilius)

Spinat, gulerødder og radiser

Hvad du skal passe på med, vender vi tilbage til.

Der er nemlig en række grønsager, du godt kan købe frø til nu, siger Lasse Vesterholt.

- Der er flere ting, man kan begynde at så allerede. Spinat, gulerødder og radiser har jeg allerede selv sat. Man kan også sagtens begynde at sætte ærter, løg, de er rimelig tolerante. Det hele kan med fordel sås flere gange i løbet af året.

Vejret kan overraske

Generelt kan du hoppe i køkkenhaven, når frosten er væk. Men selvom vi nu har haft en stribe af dage uden frost, kan man dog ikke vide sig sikker, fortæller vejrvært Jonas Landin fra DR Vejret.

- Hvis vi skal kigge frem i kalenderen på de kommende måneder, så må vi også hellere kigge tilbage på erfaringerne fra tidligere år. Og april plejer at give nætter med minusgrader, og der er faktisk også meget ofte frostnætter så sent som i maj, fortæller han.

Denne uge rummer også en vis sandsynlighed for frost, siger Jonas Landin.

- Prognoserne giver mulighed for, at vinden kan gå i nord, og det betyder, vi får kold luft ned, og derved er det muligt, at nætterne kommer under frysepunktet, siger han of tilføjer:

- Siden 1895 har der hvert år været frostgrader helt frem til maj, så man kan altså stadig få kolde nætter, der kan forpurre køkkenhavens planter. Der har altså været eksempler på -8 i maj og -19 i april.

Der er dog gode metoder til at undgå, at frosten smadrer høsten.

Også i frilandsgartner Lasse Vesterholts private køkkenhave er der taget en række forbehold.

Men heldigvis også en effektiv måde at håndtere nattefrost, hvis den viser sig i prognoserne.

Du kan nemlig med et simpelt remedie skåne køkkenhavens kommende tagselvbord af lækre grønsager for risikoen for frost.

- Jeg er stor tilhænger af at bruge en fiberdug. Den er åndbar, man kan vande igennem, og den beskytter mod nattefrost.

Bærbuske kan plantes i foråret, og har du ikke allerede gjort det, så er det god idé at gøre det nu. Ellers skal man vente til efteråret med det. Foto: Finn Hagemann (Foto: Finn Hagemann © DocEye)

De første spirer i vindueskarmen

Der er nogle afgrøder, der er lidt for kuldskær til at komme i jorden nu, men her lyder rådet fra frilandsgartneren, at vindueskarmen er et godt sted at starte i påsken.

- Nu er et godt tidspunkt at forspire indendørs. Tomater, rosenkål og grønkål, spidskål, rødkål og broccoli, faktisk i store træk alle typer kål, kan man sætte i gang i en vindueskarm, siger Lasse Vesterholt.

Er dine præferencer til lidt sødere nuancer, kan man dog også starte med havens bær, fortæller han.

- Jordbær og bærbuske kan man også sagtens sætte ud nu, så længe det har en rod, så skal man i gang i det tidlige forår.

Vent med agurke-familien

En række af de vante grønsager i de danske kogebøger kræver dog lidt ekstra omhu, fordi de er følsomme for potentielt kolde nætter.

Lasse Vesterholt ser desværre mange, der begår fejltagelsen ved at lade ihærdigheden for at plante overstige tålmodigheden for lunere vejr.

- Der er en iver for at komme i gang hvert forår. Jeg vil gerne opfordre til at vente med agurk og græskar til omkring 1. maj. Jeg kan se, at mange sætter dem for tidligt. De er kuldskær, de mistrives, og så prøver man at plante ud, og de dør, og så lykkes det ikke. Også bønner skal man vente med til midt-april, og der vil jeg så af to omgange, lyder rådet.

Og så er der en to grøntsager, der nok kan få de fleste til at glæde sig til en lun aften med grillen tændt. Kartofler og majs kan man nemlig også sætte i gang.

- Kartofler kan man sætte løbende. I år vil jeg starte i drivhus i spande, og så plante dem ud i køkkenhaven. Man kan også forspire majs fra påske og så plante dem om en måned. Jeg foretrækker dog at så på voksestedet, så vent med det til midt-april. Der skal det overdækkes mod nattefrost, men fra 1. maj kan de tåle, hvad der kommer.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk