September blev den koldeste i syv år

Den første efterårsmåned var også regnfuld - men med mere sol end normalt.

Regnfuldt og køligt septembervejr. (Foto: © Viggo Hjort Kohberg)

Efter vi i flere år har haft helt sommerligt vejr i store dele af september, udmærkede den sig i år ved at blive koldere end normalt, og helt usædvanligt fik vi ikke så meget som en eneste sommerdag.

Det viser tal fra DMI, der foreløbigt har gjort september måned op.

Med en middeltemperatur på 13,2 grader blev september 0,4 grader koldere end normalt. Det gør september til den koldeste siden 2015, hvor middeltemperaturen ligeledes var 13,2 grader, og vi skal tilbage til 2013 for at finde en september, der har været koldere end i år.

Månedens højeste temperatur blev blot 23,8 grader. Dermed er det første gang i fem år, vi ikke oplever en sommerdag med temperaturer over 25 grader i september, der ofte viser sig med perioder med sommervejr.

Den højeste temperatur i en helt normal september er 25,3 grader.

Kolde nætter - med nattefrost

Den relativt kolde september udmærkede sig med nattefrost tre dage i træk, hvor temperaturen røg ned på -1,1 grader.

Og generelt var nætterne kolde. Gennemsnittet af de laveste temperaturer hen over måneden endte på 9,7 grader, der er det laveste middel af døgnets laveste temperaturer i ni år.

Rim i græsset ved Årslev på Fyn den 21. september. (Foto: © Karsten Beyer Holme)

September måned blev også en relativt våd affære. I alt faldt der i løbet af måneden 86,5 millimeter regn, der er lidt over 10 millimeter mere, end de 74,7 millimeter, der normalt falder i september.

Af månedens 86,5 millimeter regn faldt de 33,8 millimeter alene på månedens fem sidste dage.

På vej mod solrekord for 2022

På trods af en mere regnfuld september skinnede solen mere end den plejer.

I alt blev det til 158,1 solskinstimer mod de 143,5 timer, solen normalt skinner i september måned.

September bød også på flotte dage med sol. (Foto: © Kurt Serup Poulsen)

Månedens godt 150 solskinstimer tæller godt i 2022's solregnskab. Til og med september har solen nu skinnet i 1.701 timer. Det er det højeste antal solskinstimer for januar til september i noget år siden solmålingerne begyndte i 1920.

Dermed mangler der blot lidt mere end 200 solskinstimer i de resterende tre måneder for at slå solskinsrekorden fra 2018, hvor vi i løbet af hele året fik 1.905 solskinstimer.