September blev mere sensommer end efterår

Måneden bidrager til en generel stigning for septembers temperaturudvikling.

Stemning fra Vejers Strand den sidste sommerdag i september. Den 22. september 2020. (Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix) (Foto: John Randeris © Scanpix)

Sol, tørre dage og højere temperaturer end vi er vant til. Sådan lyder den korte opsummering på septembers vejr.

I år blev middeltemperaturen 13,9 grader. Og derfra er der stort spænd mellem den højeste og laveste temperatur. Varmest var det 15. september med 28,2 grader, mens det tre dage senere var muligt at måle minus 1,3 grader.

Dermed følger måneden den generelle udvikling, siger Mikael Jarnvig, meteorolog ved DR Vejret:

- Gennemsnittet af september måned de seneste 30 år er den nye klimanormal, og den er knap én grad varmere end den forrige 30 års-periode (1961-1990). Det ligger helt i tråd med de nye klimanormaler for de øvrige måneder af året.

Der var store spænd i septembers vejr. Også temperaturen havde med få dages mellemrum store spring. Bemærk, at den laveste temperatur er målt i løbet af de sene nattetimer, mens den højeste er målt om eftermiddagen.

Én grads stigning kommer 100 gange hurtigere

Og der er grund til at notere sig udviklingen, påpeger Mikael Jarnvig. Historisk set er det nemlig en del, når en konkret måned kan rykke sig én grad på en 30-årig periode.

- Det lyder måske ikke af meget, når temperaturen kan svinge 5 - 10 grader fra dag til dag, men det er faktisk en meget markant stigning. For tiden stiger temperaturen cirka 100 gange så hurtigt som efter sidste istid. Så klimaændringer er ikke noget, vi måske kommer til at opleve engang i fremtiden, de er i allerhøjeste grad en del af vores nutid, forklarer han og påpeger, at hvis der globalt set stadig udledes de samme mængder drivhusgasser ud i atmosfæren, vil temperaturen blive ved med at stige og sandsynligvis hurtigere endnu.

Mindre regn, men få våde dage

Et andet aspekt, der ofte skues til, når man skal forholde sig til, om september føltes mere som sensommer end efterår, er, hvor meget regn, vi fik. Og i år blev der i gennemsnit samlet 38,4 millimeter vand i regnmålerne. Og det er markant mere tørt, end vi er vant til, siger Mikael Jarnvig:

-Normalt får vi over 70 millimeter regn, så det er en meget tør måned. Samtidig fordeler regnen sig på meget få dage. En fjerdedel er faldet på én dag, og så havde vi 12 dage næsten uden regn.

Septembers mest regnfulde dag var 25. september, hvor der i gennemsnit blev målt 11,4 millimeter på landsplan. Her er det en våd efterårsdag i Haderslev.

Sensommerlige fornemmelser

Fordi der var så få dage med regnfulde skyer på himlen, var der også god plads til solen. Det kan man også aflæse direkte i antallet af soltimer for måneden. Der blev målt 164 timer, hvilket er en del over et 30-årigt gennemsnit på cirka 143 timer, fortæller Mikael Jarnvig.

- September 2020 havde en hel del sensommer over sig. Mange vil nok huske en periode på næsten to uger med sol og tørvejr. Det føltes på ingen måde efterårsagtigt. Det er også pudsigt, at den højeste temperatur for september blev højere, end den højeste temperatur vi fik i juli, slutter han.

Facebook
Twitter