September føles som sommer, selvom kalenderen siger efterår

Læs, hvorfor meteorologerne slet ikke mener, at man kan tale om efterår før 22. september.

Prognosen for første del af efteråret ser lovende ud, hvis man gerne vil indhente lidt af den forsømte sommer i august. Foto: Inger Nielsen

Mens august samlet set efterlod en del af os sommerhungrende, så er der her godt nyt: Der er mere sol og sommer tilbage.

Det siger vejrvært Anders Brandt fra DR Vejret.

- Et kig i vejrprognoserne ser helt sommerligt ud de næste 10 døgn, hvor vi måske endda kan nå 25 grader, når vi kommer lidt over en uge frem, siger Anders Brandt.

Han er ikke overrasket over, at september kan give os mere af det sommervejr, man ellers kunne frygte var ovre for i år.

Prognosen giver os 20 grader eller over langt ind i næste uge også. Grafik: Simon Brix

- Historisk set har september også budt på sommerdage langt ind i den første efterårsmåned. I 2016 var der den 13. september hele 29,9 grader, og i 2018 var der endnu senere 16. september med 25,6 grader, siger Anders Brandt.

Faktisk regner meteorologerne ikke september for en efterårsmåned før vi når efterårsjævndøgn 22. september.

- Selv om sommeren ifølge kalenderen er slut, er det først ved efterårsjævndøgn, at sommeren slutter astronomisk set. Det er den 22. september, siger Anders Brandt og tilføjer, at det flugter godt med sommerfornemmelserne de kommende uger i september.

Et højtryk ved Skotland har sørget for en smuk start på efteråret. Og det stabile og lune vejr holder ved den næste tid.

Indhenter kolde august

Måske kan det være meget rart at tænke på, at der altså stadig er nogle uger igen, hvor vi kan se over 20 grader i dagtemperaturen.

Den sidste sommermåned i kalenderen - august - har nemlig snydt os for en del varme.

Med en middeltemperatur, der i år landede på 15,7 grader, blev det den koldeste sommermåned i år, 1,2 grader under klimanormalen og faktisk den koldeste august siden 1992.

Ifølge Anders Brandt er der dog før set meget høje temperaturer langt ind i efteråret, som man kan håbe på.

- Alle tiders sene sommerdag i Danmark indtraf endda efter jævndøgn, da temperaturen 1. oktober 2011 nåede 26,9 grader.