September gav os mere sensommer, end vi er vant til

Vindretningen har måneden igennem givet os varme fra Sydeuropa.

Man har oplevet flot sensommervejr i hele landet, men lunest har det været i de sydlige egne som Aabenraa, hvor billedet er fra.

Har du på fornemmelsen, at september har været usædvanligt varm i år, så har du en god føling med vejret. Faktisk ligger september måned en hel grad over klimanormalen for samme måned de sidste 30 år.

Det fortæller meteorolog ved DR Vejret Mikael Jarnvig. Lige nu ligger måneden, der endnu har knap fire dage tilbage, 1,1 grader over.

- Vi har ligget i overkanten af temperaturnormalen hele måneden, og vi slutter godt én grad over de sidste 30 "septembere", siger han.

Klimanormalen strækker sig fra perioden 1991 til 2020.

- For september 2021 kan man sige, at de første ti dage var meget væsentlige og skilte sig ud i forhold til normalen, fordi det var bare varme, tørke, og sol. De var sommeragtige.

Faktisk var vi de første 14 dage hver dag over 20 grader, siger han og tilføjer endnu to andre grunde til, at måneden har givet os alle sommerfornemmelser.

- Vi havde hele tre sommerdage; 8.,9.,10. september med over 25 grader, og med temperaturen er det meget pudsigt, at vi har tre dage med over 20 grader efter jævndøgn, og måske får vi den fjerde i dag mandag, siger han.

Hele tre gange i denne måned har vi oplevet en meteorologisk sommerdag. En af dagene var 10. september, hvor morgenfriskere svømmere nød det fortsat lune havvand. Foto: Henrik H. Hemning

Ikke sjældent - men lunt

September har altså på mange områder behandlet de af os godt, der kan lide sommeren. Kigger man på solskin, ligger vi dog under normalen for årene inden. Og det er ikke sikkert, vi når det vanlige niveau. Så forklaringen på de høje temperaturer skal findes i vindretningen.

Grafen viser middelvindretning fra 1. september til 27. september. Den viser tydeligt, at vi har fået vinden fra de sydlige kanter af Europa og derved også varmen. Samtidig har vi næsten være forskånet for vind fra nord, hvor temperaturen er lavere. Kilde: DMI

- Vi har haft meget søndenvind, og det giver os varmen. Samtidig har vi stort set undgået vinde fra nordlige retninger, og det er dem, der trækker ned i temperaturregnskabet, siger meteorolog Mikael Jarnvig.

Overordnet siger han, at september altså med god grund har levet op til håbet om at være en sensommermåned, selvom den ikke slår rekorder.

- Det er ikke noget, der er sjældent (med temperaturen, red.), men det er pænt over normalen. - Det er nok det, der sidder i folk: September har ikke været slem. Vi har vel kun haft ganske få dage, hvor man har haft fornemmelsen af, at nu er det efterår, siger den rutinerede metorolog og vejrvært fra DR Vejret.

En tør omgang med få meget våde undtagelser

Har du troligt fulgt med i vejrudsigterne, har du nok også bemærket, at der har været meget få dage, hvor der var behov for symboler med store regndråber. Og regnens mønster har også været sigende for september, siger Mikael Jarnvig.

- Det har ikke regnet så meget, som det plejer, og to tredjedele af den regn, vi har fået indtil mandag, faldt på bare to dage. Den 11. og 15. september gav godt 30 millimeter sammen.

- Vores total var indtil mandag morgen 46 millimeter. Så færre dage med regn, men to rigtig våde dage.

Mandag bliver sandsynligvis sidste gang i år, vi oplever 20 grader i Danmark. Resten af ugen kommer der regn. Grafik. Mikael Jarnvig

Men har du benyttet sensommeren til at plante nye ting i haven, kan vejrudsigten trøste for de sidste fire dage af måneden. Der kan du lade vandkanden blive i skurret og nyde gratis vanding fra skyerne.

- Det bliver efterårsagtigt. Vi er allerede startet på det i dag. Mange steder kommer der kraftige byger, og i nat bliver det vådt igen, så tirsdag bliver nok mere spredte byger, men onsdag og torsdag ser våde ud. Så nu er det tid til at støve regntøjet af, siger Mikael Jarnvig.