Sibirisk kulde har kurs mod Danmark

Hvis vi tager vejret for gode varer, kommer vi nemlig under tæt koldluftsbeskydning i den kommende tid…

Selvom mange vil mene den "kolde krig" definitivt sluttede med Sovjetunionens sammenbrud i 1991, så hænger krigserklæringen nu alligevel tykt i koldluften fra øst.

Og lad os lige slå én ting fast - i denne uge bliver det kun koldere og koldere!

Kraftigt højtryk styrer

Et kraftigt højtryk på ca. 1060 hPa over det nordvestlige Rusland, sender vedvarende ægte koldluft mod os. Det lange stræk over den sibiriske steppe og tundralandskaberne gør at luften afkøles til ca. minus 20 grader i menneskehøjde. Tænk på det, når I hiver culotten op fra kummefryseren på minus 18 grader!!

I første omgang er vi dog i selskab med en forholdsvis tør luft fra Østeuropa, men fra midten af ugen drejer vinden efterhånden mere og mere i øst og så sker der ting og sager…

Først sol og "følt" kulde

De første par dage bliver derfor med tørvejr og solskin i forskellige mængder. Men en strid og frisk sydøstenvind gør dog, at selvom temperaturen ligger omkring frysepunktet, så vil det snarere føles som hænderrystende minus 10-15 grader.

Mere sne i midten af ugen

Luften bliver nemlig mere fugtig idet den nu passerer ud over den relativt varmere Østersø. Når kold luft løber ud over relativt varmere vand begynder den varme luft at stige til vejrs og der kan dannes skyer. Hvis luften er tilstrækkelig fugtig kan der tilmed dannes byger.

Så i princippet dannes snebygerne, når Østersøen afgiver varme og fugt til de nedre dele af koldluften. Umiddelbart tegner det til, at vi ser de første snedrys onsdag aften eller natten til torsdag. Torsdag ser det mere snerigt ud flere steder.

Østersøbyger rammer...

Som navnet antyder rammer Østersøbygerne typisk områder i og nær Østersøen. I særdeleshed plejer bygerne først og fremmest at indfinde sig over Bornholm og de kan sagtens nå Sydsjælland, Lolland, Falster, Møn, Sydfyn og Sønderjylland.

Snebygerne intensiveres yderligere af et "kuldetrug" oppe i atmosfæren og det betyder at snebygerne sandsynligvis også vil forekomme andre steder end der hvor Østersøbygerne traditionelt rammer.

Rå russerkulde

Når vinden drejer i øst når de russiske kuldetropper frem til os og det betyder at temperaturniveauet daler til minus 2-7 grader i dagtimerne og om natten kan vi nå helt ned på minus 15 grader!!

Uha, men heldigvis aftager vinden i styrke og derfor stemmer den "følte" kulde langt bedre overens med den reelle temperatur. 
 

  • Print
  • Del artiklen: