Sidste år var frost et særsyn: I år har vinteren bidt fra sig

Langt over halvdelen af vinterdagene havde frost.

Vinteren i år har givet mere sne end vi har haft de seneste år. Her er det i Hjørring. Foto: Ole Grove Jørgensen

Mens tøjbutikkerne har været tvunget til at holde lukket, har vinteren i år virkelig vist, at der ellers havde været et godt marked for at sælge uld- og termotøj.

Nu vi har bevæget os forbi februar, kan tallene for de tre vintermåneder nemlig gøres op, og de viser, at vi fik særligt mange frostdøgn denne vinter. Altså dage, hvor temperaturen var under frysepunktet. Og det står i stor kontrast til vinteren 2019/2020, og også med en pæn margin til klimanormalen, der viser udviklingen for temperaturen fra 1991 til 2020.

En kold vinter

Fordelt på de tre vintermåneder blev det til en total på 64 frostdøgn ud af en periode, der tæller 90 dage.

De mange døgn med temperaturer under frysepunktet har ellers ikke lignet det niveau, vi har kunne forvente os af vinteren. Sidste år var der markant få, nemlig 34 frostdøgn fordelt på de 90 vinterdage.

Og klimanormalen giver også færre døgn med frost. Her er normalen på 42,3 døgn. Derfor er vinteren 2020/2021 bemærkelsesværdig, med mere end 50 procent flere frostdøgn.

De mange frostdøgn kan også ses i opmålingen for middeltemperaturen. For december, januar og februar ligger den på 2,8 grader, 1,6 og 1,5 graders varme.

Men i år var det 4,2, 0,8 og -0,2, og selvom særligt februar blev koldere, end vi er vant til, så var det på flere måder den mest usædvanlige måned.

Mere sne og sol

Som de fleste nok erindrer, så gav de sidste to uger af vinteren nærmest forårsvejr med flere dage, hvor temperaturen kravlede op på 15 grader. Men selv de dage, var der store regionale forskelle på temperaturerne, så selvom der blev målt 15 grader i Sønderjylland, så var der andre steder i landet, hvor der samme dag blev målt 3,3 graders frost. Men februar skilte sig også ud på andre parametre. Der var nemlig både store mængder sne, men også solen fik mere plads på himlen.

I perioden fra 2006 til 2015 gav februar i gennemsnit 61 timers solskin, men i år har vi virkelig fået mere, end man kunne forvente. 109,9 timer blev det til i alt fordelt på februars 28 dage. Det er faktisk samme niveau, som vi normalt har i oktober måned.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk