Sidste uge i oktober kan vi nå næsten 20 grader

Prognoserne giver især varme sidst på ugen.

De kommende dage giver os efterårsdage med de velkendte elementer, men også væsentligt mere varme end normalt. Her er det solopgang ved Padborg. Foto: Roland Olsen

Hvis der er ét aspekt af vejret i oktober, der fortjener særlig opmærksomhed i år, så må det være temperaturen, der retmæssigt skal sole sig i opmærksomheden. Og mon ikke den også kommer til at snuppe et par overskrifter den kommende uge.

Der er nemlig generelt en del varme ugen igennem, men særligt sidst på ugen venter der et lunt pust fra syd.

Det fortæller vejrvært Louise Gade fra DR Vejret.

- De seneste prognoser forudser, at vi får op mod 18 grader på fredag, siger hun indledningsvist i sit kig på ugens prognose.

Og faktisk starter ugen ganske lunt ud. Mandag morgen stod de fleste op til 12-13 grader, og søger du mod sydøst, har mandagen endnu mere at byde på.

- Det er mildt, ja nærmest varmt, oktober-vejr i øjeblikket. I de tidlige morgentimer mandag passerede en varmfront med regn landet. Og som navnet lægger op til, efterfølges en varmfront ofte af varmere luft, og det får vi i den grad at mærke i dag. Vi får op mellem 13 og 17 grader. Varmest bliver det længst mod sydøst – omkring Lolland Falster og Møn, siger hun.

Meget varm oktober

Det er faktisk meget få dage i oktober, der ikke har givet os minimum 15 grader. Indtil videre har der kun været fire dage, hvor nålen i termometeret ikke kunne svinge sig derop, og det kan også ses på månedens middeltemperatur.

Den ligger i skrivende stund på 11,3 og har faktisk været stigende de seneste dage. Det er usædvanligt, da årstiden normalt bringer køligere vejr, des længere mod vintermånederne vi kommer.

- Med tanke på, at vi er mere end halvvejs igennem efteråret, er det altså ret varmt. Tirsdag og onsdag vil temperaturerne toppe omkring 14-15 grader, men så kryber termometeret igen opad.

Det bliver dog ikke solen, vi kan takke for de lune vejrudsigter. Varmen kommer med vinden, mens himlen bliver præget af nuancer af grå, siger Louise Gade.

- Ulempen ved mildt efterårsvejr er dog, at det tit går hånd i hånd med overskyet vejr. Det kommer også til at gælde denne uge.

Efterårsfarverne er her nu med fuld styrke. Her er det Troldeslugten ved Hald Sø ved Viborg, der i denne uge kan nydes i ret usædvanligt varmt klima. Foto: Max Jensen

Oktober er på en femteplads

Og ugens varmemæssige højdepunkt venter altså et par dage ude i horisonten, men holder prognoserne om vejrudviklingen, så bliver det en lun afslutning. - I løbet af torsdagen vil en ny varmfront passere landet, og den vågne læser ved jo, hvad det betyder: Varm luft, når fronten er passeret. Så historien gentager sig, og varm luft fra sydlige retninger vil igen strømme op og Danmark og skænke os ganske høje temperaturer for årstiden. Op mod 18 grader på fredag, siger Louise Gade og tilføjer, at rammer temperaturen det leje, så kan det blive en oktober-måned til rekordbøgerne.

- Med den spådom er det ikke utænkeligt, at denne oktober måned samlet set bliver en af de varmeste nogensinde med en middeltemperatur på 11,3 grader hidtil. Rekorden er fra oktober 2006 på 12,2 grader, lyder det.

På nuværende tidspunkt er oktober 2022 på en delt femteplads over de varmeste oktober-måneder, vi nogensinde har målt.