Sjældent fænomen fotograferet i Danmark

For første gang er det lykkedes at fotografere de meget sjældent sete røde sprites i Danmark

Aldrig før er de røde sprites fotograferet i Danmark. Disse røde udladninger sker mellem 50 og 95 km oppe i atmosfæren. (© Jesper Grønne)

Den meget anerkendte fotograf Jesper Grønne har under udvisning af en sjælden tålmodighed haft held til at fotografere røde sprites i forbindelse med et tordenvejr i onsdags.

Meget kraftige lyn

De røde sprites er nogle meget kraftige lynudladninger, der sker højt oppe i stratosfæren mellem 50 og 95 km over jordoverfladen og kun i forbindelse med kraftige tordenvejr. For at kunne observere de røde sprites er det nødvendigt at være nogle hundrede kilometer væk fra tordenvejret, så jordens krumning medfører, at man ser disse sprites fra siden - og ikke nedefra, hvor de formentlig vil være usynlige.

Gode betingelser for fænomenet

Onsdag aften opstod et kraftigt tordenvejr over Nordsøen, og da fotografen er bosat i Silkeborg gav det den rigtige afstand. Samtidig var det klart vejr mellem fotografen og tordenvejret, så betingelserne var optimale.

Fysikken i de røde sprites kendes ikke

Men da disse sprites kun varer nogle ganske få milisekunder er det nødvendigt at filme ud i mørket og så efterfølgende billede for billede se om der skulle være fanget noget - og det var der. Faktisk havde to billeder af mange tusinde fanget de sjældent sete sprites, hvis fysik i øvrigt er meget dårligt forstået endnu. Måske kan disse billede give anledning til mere forskning i fænomenet.