Skal vi have endnu en dansk klimarekord på onsdag?

Det er ualmindelig varm luft, der blæser op til os

Denne som har på mange måder været helt ualmindelig tør, varm og solrig. Måske kommer den også til at slå den danske varmerekord. (Foto: Sean Bodin © DR brugerfoto)

Efter en frisk vestenvind gav os en halvkølig søndag, skal vi nu gøre klar til et par meget varme dage tirsdag og onsdag.

Og vi kommer nok også til at passere den varmeste dag på 33,1 grader, der blev målt i juli.

Den luft, der fra syd blæser op til os, kan nå helt op på 36 grader, hvis vind- og skyforholdene er optimale.

Lige nu ligger den danske rekord er lige nu på 36,4 grader og er fra august 1975. Vi kommer således meget tæt på rekorden, hvis prognoserne ellers holder stik. Det bliver dog kun den sydøstlige del af landet, der kommer så højt op på skalaen. Generelt bliver de højeste temperaturer omkring 30 grader.

Klimaet ændrer sig

Klimanormalen er et gennemsnit over 30 år og ændres ikke ved en enkelt meget varm sommerdag.

Men tæller man alle dage med, kan man tydelig se en tendens: Det bliver langsomt varmere og varmere.

I årene 1961 til 1990 lå den gennemsnitlige dagtemperatur i august på 20 grader. For årene 2006 til 2015 var den steget til næsten 21 grader. Det bliver derfor lettere at slå varmerekorder i de kommende år, for tendensen fortsætter.

Hvorfor sker det?

Det er flere årtier siden, man tydeligt kunne se den opadgående kurve for den globale temperatur. Her diskuterede man, om det var udtryk for tilfældigheder, eller om der ligefrem kunne findes en konkret årsag.

Nogle diskuterer stadig, men videnskaben har samlet sig om den eneste plausible mulighed: Udledning af enorme mængder drivhusgasser i atmosfæren.

Klimaforandringerne i sig selv er således ikke en uforklarlig naturkatastrofe, men en konsekvens af vores egen livsstil, som kommer til at medføre mange naturkatastrofer.

FacebookTwitter