Skybrud over hele landet: Er der grund til bekymring?

DMI har udstedt varsel om risiko for skybrud for stort set hele landet.

Sådan ser DMI's varselskort ud tirsdag eftermiddag.. I de blå områder er der risiko for skybrud. I de gule områder er der egentlig varsel for skybrud. (Foto: DMI © dmi)

Måske har du fået et varsel om skybrud på din telefon i dag. I så fald er du ikke den eneste. I stort set hele landet har DMI nemlig udstedt varsel om risiko for skybrud.

Spørgsmålet er så: Hvad kan du bruge det til?

Kompleks vejrsituation

Det er meget fugtig og lummervarm luft, der i dag østfra "siver" ind over Danmark. Samtidig er vi kommet så tæt på midsommer, at solen nu står temmelig højt på himlen.

Det betyder, at solen varmer landjorden kraftigt op, og at luften derfor "bobler" til vejrs. I den proces dannes der byger, og nogle af dem kan blive meget kraftige.

Skybrud

Tidligt i morges faldt der i Holbæk så meget regn på kort tid, at det betegnes som skybrud. Der faldt 39 mm på en halv time og der kræves kun 15 mm for at det kaldes skybrud.

Flere andre steder i en bred stribe fra Stevnsområdet og op til Sejerøbugten er der også faldet store regnmængder.

Byger på den tid af døgnet kan blive kraftige, fordi toppen af skyen bliver meget kold om natten.

Se billeder fra dagens skybrud i videoen her:

Senere på formiddagen blev Næstved ramt af store mængder regn. Mellem klokken 9 og 10 blev den sjællandske by ramt af næsten dobbelt skybrud. Der faldt 29 mm regn på 30 min, oplyser DMI. På et døgn har det regnet 50,4 mm - de 44,4 mm kom på en time.

I hele landet?

I sagens natur kan der ikke falde skybrud i hele landet på samme tid. Så megen fugtighed er der simpelthen ikke i luften. Men når vejrsituationen er som i dag, kan der være risiko for skybrud i meget store dele af landet på samme tid.

Men det er de færreste, der oplever skybrud. Nogle gange kan der være næsten helt tørt ganske få kilometer fra et skybrud.

Sådan så radarbilledet ud i dag kl. 11:45. Der var stort regnområde fra sydlige Kattegat og ned gennem Storebælt. Dette regnområde bevægede sig langsomt mod vest. Der kan også opstå nye regn- og tordenbyger andre steder senere på eftermiddagen. (Foto: DR vejret © DR vejret)

Hvad sker der nu?

I løbet af eftermiddagen kan der opstå regn- eller tordenbyger flere steder i landet, fordi luften er så ustabil.

Præcis hvor det sker, kan man ikke forudsige - heller ikke selvom man har den nyeste smartphone.

Hvis man går ind på dmi.dk, kan man finde "radar og lyn" på vejrkortet, og her kan man se, hvor det regner nu. Man kan også danne sig en fornemmelse af, i hvilken retning regnen bevæger sig, og derudfra vurdere, om man selv kan blive ramt af kraftig regn.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk