Snestorm og fygning i flere dele af landet: Pas på, når du kører ud

Flere steder i landet kan snefygning føre til ufremkommelige veje.

Snerydning i Vordingborg Kommune. I øjeblikket koncentrerer man sig om de store veje, da de små veje hurtigt fyger til igen. (Foto: Dr)

Sne og kraftig blæst rammer i disse timer landet, og det kan i dag og i morgen give problemer flere steder.

DMI har udsendt et kategori 2-varsel for snestorm for Bornholm, Sydsjælland, Møn, Lolland og Falster, da der forventes at falde mellem 15 og 30 centimeter sne i løbet af de næste to dage.

Samtidigt blæser det kraftigt. Der er derfor også udsendt et kategori 1-varsel for snefygning for Sønderjylland, Fyn, Sydsjælland og Møn.

- Det er vinden, der gør det her til en snestorm. Det kommer ikke til falde fredfyldt ned fra himlen - det bliver flyttet rundt, siger DR's vejrvært Morten Lynge.

Flere politikredse i de sydlige dele af Danmark advarer allerede bilisterne.

- Kør forsigtigt, lyder det fra Sydjyllands Politi, der melder om flere trafikuheld på den Sønderjyske Motorvej E45.

Operativ chef for Beredskabsstyrelsen Lars Høg Schou advarer også borgerne i de berørte områder.

- Bor man i de steder, hvor der er varslet snestorm, skal man holde sig orienteret og køre hjemmefra i god tid, hvis det er nødvendigt at køre ud, og man ikke kan udskyde det, siger han.

- Og så skal man forberede sig på, hvis bilen kører fast, at man har varmt tøj med, at man har opladet telefon, og at man har sneskovl eller andet med, så man kan komme fri, siger Lars Høg Schou.

Det markerede område er varslingsområde for hvor snestormen forventes at ramme. Ydermere er der en kategori 1 varsel ude for snefygning, der også gælder Fyn, Syd- og Sønderjylland og Sydsjælland.

Små veje kan være blokeret

Han advarer om, at det typisk er på de mindre veje, der ikke har højeste prioriteret i snerydningen, at man risikerer at sidde fast.

- Vil man fra by til by, så vil det nok langt de fleste steder være muligt. Men ligeså snart man skal længere ud, hvor der måske er bakket og rig mulighed for, at der kan danne sig driver, er det, at problemet opstår, siger han.

Ved middagstid var DR's reporter ved Ugledige ved Vordingborg, hvor de små veje hurtigt igen blev indtaget af snedriver, kort efter at sneploven havde passeret.

- De fyger meget hurtigt til, fortæller afdelingschef Lise Hansen Thorsen fra trafikafdelingen i Vordingborg Kommune.

- Vi har måttet opgive at rydde klasse fire-vejene, for selv klasse to-vejene har vi svært ved at holde fri, fortæller hun. Hun lover dog, at hjemmeplejen vil køre ud med hjælp fra snerydningen, hvis det bliver nødvendigt.

VIDEO: DR's reporter Camilla Faurholdt-Löfvall talte ved middagstid med afdelingschef Lise Hansen Thorsen fra Vordingborg Kommune om situationen.

Tung tøsne eller let pulversne

Ifølge Morten Lynge er det et lavtryk over Tyskland og Polen, der presser fronten op og "stort set parkerer sig over den sydøstlige del af Danmark de næste par dage".

Det går hovedsageligt udover det sydøstligste af landet, det vil sige Bornholm i særdeleshed, men også Møn, Lolland og Falster og området omkring Vordingborg.

Kriterierne for et kategori 2-varsel om snestorm er, at der skal falde mere end 10 centimeter sne i løbet af seks timer, og samtidig skal det blæse mere end 10 meter i sekundet. Og i tidsrummet fra klokken 3 i nat til klokken 18 onsdag forventes der at falde 15-30 cm sne, fortæller DR's vejrvært Morten Lynge.

- Der er stor forskel på, hvad det er for en type af sne, der falder. Er det tung tøsne, kræver det meget at flytte, hvorimod frossen pulversne er noget nemmere at flytte. Det afgøres i grænselandet omkring 0 grader, forklarer han.

Og selvom du ikke bor eller færdes i de områder, der gælder varsel for, så skal man dog stadig være særligt opmærksom, siger Morten Lynge..

-Selvom et område ikke opfylder de "formelle" krav til en snestorm eller snefygning, så kan det stadig godt give ballade. Det kan være, der falder 10 centimeter på otte timer, og man stadig har kraftig vind, eller der ligger otte centimeter sne, der fyger. Det vil også forstyrre.

De næste dage kommer der også til at være kraftig snefygning i de sydlige egne af landet. Kriteriet for at vi kalder noget for snefygning er, at der skal være 10 cm sne og det samtidig skal blæse min. 10 meter/sekundet. Foto: Viggo Hjort Kohberg

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter