Sneudsigten for Europa: Flere meter begraver Alperne i Østrig og Schweiz

Massivt snevejr fortsætter i Alperne, men de norske fjelde har også fået store mængder.

Det er især i Østrig, Schweiz og Sydtyskland, at vintervejret har vist sig de seneste dage, og mere sne er på vej. (© DR Nyheder)

Snekaos og lukkede pister og veje præger en række skisportsområder i Østrig, hvor risikoen for laviner flere steder er på det næsthøjeste niveau.

Især den nordlige del af Alperne har fået masser af sne de seneste dage, og sneen vil fortsat falde de kommende dage.

Men det sner også i Schweiz, Sydtyskland, Italien, Norge, og en smule i Sverige.

Her følger et vejroverblik over sneen rundt om i Europa.

1

Østrig - Fare for laviner

A street sign is covered in snow on an icy road in Knoppen, Austria January 7, 2019. REUTERS/Leonhard Foeger (Foto: Leonhard Foeger © Scanpix)

Sneen har ramt det meste af Østrig, især i den vestlige del og lidt mindre i den østlige del.

- Der kommer mere sne til Alperne de næste to-tre dage, før det begynder at klare op, og der kommer betydeligt mindre sne, fortæller vagthavende meteorolog ved DMI Klaus Larsen.

Østrigske medier melder om snemængder på mellem to og tre meter, og der kommer ny sne til skisportsstederne. Indtil torsdag kan der forventes 20 til 60 centimeter ny sne på den nordlige side af Alperne og mere end en meter i bjergene.

Mindst seks personer har ifølge østrigske medier mistet livet i sneen, og myndighederne anbefaler skiturister at holde øje med de lokale vejrudsigter og tage myndighedernes advarsler alvorligt.

Snemængderne er især voldsomme omkring Tyrol, hvor der allerede ligger tre meter sne, og hvor lavinevarslet er på 4, som er det næsthøjeste niveau.

Samme lavinevarsel gælder i områderne Oberösterreich og Steiermark.

I områder som Voralberg, Salzburg, og nordlige dele af Kärnten er lavinevarslet på kategori 3 af 5, hvilket stadig betyder 'betydelig' lavinefare.

Den sydlige del af landet har den laveste sandsynlighed for laviner.

På kortet kan du se, hvordan lavinevarslet lyder for hele Østrig i skrivende stund ifølge hjemmesiden lawineinfo.at. De røde områder er kategori 4, der er det næsthøjeste fareniveau i landet.

(© (c) DR)
(© (c) DR)
2

Schweiz, Sydtyskland og Italien

Det sker ikke tit, at sneen lægger sig på toppen af Vesuv-bjerget i Italien, så det måtte turister forevige forleden. (Foto: CESARE ABBATE © Scanpix)

Vejrudsigten for nabolandet Schweiz viser, at der er faldet op til over to meter sne i områderne Luzern og Valais og over en meter sne på de schweiziske løjper i området Graubünden.

Alle pister er åbne, og der meldes om gode forhold for skiløb ifølge den schweiziske hjemmeside snow.myswitzerland.com.

De kommende dage vil temperaturen ligge fra minus to og ned til minus 16 grader.

Også hele Bayern-regionen i den sydlige del af Tyskland er klædt i hvidt, og det fortsætter de kommende dage. I Sachsen venter meteorologerne eksempelvis mellem 40 og 60 centimeter ny sne i dag, skriver Spiegel.de.

Sne og is har medført, at flere veje er blevet lukket, og i lufthavnen i München har man aflyst over 100 afgange, mens mindst 70 afgange er blevet forsinket på grund af snevejret.

BBC skriver, at der også er faldet sne i den italienske del af alperne, hvor to bjergbestigere har mistet livet. Sneen er sågar også landet på det vulkanske bjerg Vesuv nær Napoli, hvilket er et sjældent syn.

Der er dog ikke meldinger om lige så problematiske snemasser i Italien som i Østrig og Sydtyskland.

Bayern-regionen i Sydtyskland har fået store snemængder de seneste dage, og mere er på vej. (Foto: UWE LEIN © Scanpix)
3

Norge og Sverige

Ifølge svenske SVT er der faldet sne i områderne Värmland og Dalarna, mens der er mere sne - 10-20 centimeter - på vej til det nordlige Uppland, Gästrikland og det sydlige Hälsingland.

- Der ligger 20-30 centimeter i den nordlige del af Sverige, men på den anden side af de norske fjelde er sneen på en meter, fortæller Klaus Larsen fra DMI.

- De norske fjelde tager det meste sne. Sverige ligger i læ for de norske fjelde, og sneen har ikke den store betydning. Det falder flere steder som regn, fordi det er så varmt, siger Klaus Larsen.

Han forklarer, at sneen i Norge skyldes et højtryk over de britiske øer og Færøerne, som sender et lavtryk fra Atlanten op over Island og den nordlige del af Norge.

- Desto længere nordpå, desto mere snevejr er der i Norge. Men der er også sne længere sydpå i Norge, siger meteorologen.

Facebook
Twitter