Sol og varme - ja faktisk hedebølge: De høje temperaturer fortsætter i dag

Henover weekenden vil det dog blive køligere, forventer DMI.

Tre dage med mere end 28 grader i gennemsnit har gjort varmen til en hedebølge. (Foto: John Randeris © Scanpix)

Et hav af nationale rekorder bliver slået i disse dage, hvor en bølge af varme er strømmet ind over store dele af Europa, og med over 28 grader i vente herhjemme, er der også tale om hedebølge flere steder i Danmark, siger Frank Nielsen, vagthavende meteorolog hos DMI.

- Vi forventede allerede onsdag, at vi ville få tre dage i træk med mere end 28 grader regionalt. Det må siges at være en rigtig forudsigelse. I dag bliver det op mod 30 grader nogle steder, og lokalt i Nordvestsjælland og Himmerland kan vi komme endnu højere op.

Når gennemsnittet af de højest registrerede temperaturer overstiger 28 grader tre dage i træk, kan vejret kategoriseres som hedebølge. I denne uge har det været en regional en af slagsen, fortæller Frank Nielsen.

Kold luft ved kysterne

Frank Nielsen forklarer, at mere end halvdelen af landets areal skal opfylde betingelserne, før hedebølgen er landsdækkende, og da de østlige egne over de sidste tre dage er blevet kølet ned af vind fra Østersøen, har det vestlige Danmark oplevet højere temperaturer.

- Vi nåede også 30 grader rigtig mange steder i går, men i Syd- og Østsjælland, Møn, Falster, Als og Bornholm, og ved kyster med pålandsvind, kom vi ikke op over 28 grader. Sådan bliver det også i dag, siger Frank Nielsen.

Gårsdagens højeste temperatur blev målt til 32,8 grader i Vestjylland ved Borris, hvilket gjorde dagen til den hidtil varmeste.

Utallige rekorder er slået

Den nationale varmerekord for den varmeste julidag nogensinde (35,3 grader, red.) er endnu ikke nået, men syd for grænsen er der slået utallige varmerekorder den seneste uge.

I den centrale del af Europa blev der onsdag målt rekordhøje temperaturer. Mens Belgien overgik den hidtidige rekord fra juni 1947 på 38,8 grader, da termometeret viste 38,9 grader i byen Kleine-Brogel, målte man i Holland 39,2 grader nær byen Breda onsdag eftermiddag. Det overgår den tidligere rekord på 38,6 grader fra august 1944.

Tysklands nye varmerekord lyder på 40,5 grader, som blev målt i Gelsenkirchen nær grænserne til Belgien og Holland i går, og i løbet af dagen nåede Frankrigs hovedstad Paris med 42,6 grader i gaderne over temperaturrekorden fra 1947.

På med solcremen

Selvom temperaturerne i Danmark ikke når ligeså højt op som i andre europæiske lande, lyder varslet fra DMI i dag på 'farligt vejr' og hedebølge i de vestlige egne.

Det kan ifølge vejrtjenesten betyde, at dine omgivelser påvirkes af varme. Trafik og forsyning kan blandt andet være forstyrret, og myndighedernes råd bør følges, når du er ude, siger Frank Nielsen.

Væskemangel bliver hurtigt et problem i varmen. Desuden tager det ifølge Kræftens Bekæmpelse kun 33 minutter for en halv-bleg gennemsnitsdansker at blive solskoldet.

Ustadigt vejr i weekenden

Frank Nielsen minder om, at det gode vejr dog også skal nydes mest muligt i dag. Fra i morgen bliver vejret nemlig mere ustadigt.

- Det er ikke hver dag, det er så varmt så mange steder i Danmark tre dage i træk. Spørgsmålet er, om vi når op på 28 grader i morgen. Det ser ikke sådan ud - så det kan blive sidste hedebølgedag, siger han.

Det varme vejr ser ifølge Frank Nielsen ud til at aftage henover weekenden.

Her falder temperaturerne gradvist til mellem 22 og 27 grader med optræk til byger, lyder det fra DMI's vagthavende meteorolog.

Facebook
Twitter