Solen giver forårsfornemmelser, men frosten er her stadig

Den næste uge bliver tør og med plads til sol, men vi slipper ikke helt de vinterlige strøg.

Der kommer rigeligt af solskin den kommende periode. Her er det blå himmel over Hasselø Bredning i Guldborgsund på Sydfalster. Foto: Erik Værbak

Nu siger kalenderen forår.

Og kalenderen ser ud til at følge vejrprognoserne. Februars evindelige strøm af byger og fronter med regn er skiftet ud med mere roligt vejr, og temperaturen vil også nærme sig ti grader flere steder. I hvert fald i dagtimerne. Nattefrosten har vi nemlig også med os i denne uge.

- Vi vil i den kommende uge kunne se frem til dagtemperaturer mellem 5 og 8 grader. Det bliver dog helt roligt vejr, så med martssolens hjælp kommer det til at føles helt forårsagtigt, siger Anders Brandt fra DR Vejret.

Med roligt vejr kommer også en oplagt mulighed for at være mere udenfor, og det kan ske under blå himmel og en sol, der varmer. Den kommende uge er der kun få regndråber i prognoserne, og i stedet venter en periode med stabilt vejr.

- Det rolige højtryksvejr har også en bagside – og der er risiko for, at der i nattetimerne kan dannes tåge, som kan blive hængende lidt op af formiddagen. Ellers ser resten af ugen overvejende solrig ud, og mange steder i landet vil man kunne nyde det solrige vejr.

De første forårsfornemmelser kom allerede, mens vi var i februar. En del af forklaringen er en usædvanlig lun måned, hvor middeltemperaturen endte 2,5 grad over klimanormalen. Foto: Jesper Bonde

Regnvejrspause

De fleste kan nok også glæde sig over at give paraply og regnjakke en velfortjent pause ovenpå februar, der blev den anden vådeste, vi har målt siden 1874.

121,2 millimeter faldt der i gennemsnit, mens topscoren blev Vejle med 168,6 millimeter. Ugen bliver dog ikke helt tør, da der tirsdag kommer en front ind over Jylland, og det giver en til to millimeter regn. Det er altså i den lette kategori.

Men derfra ligger forårets næste regndråber nogle dage ude i fremtiden, siger Anders Brandt.

- Resten af denne uge holder det tørt, der har vi ikke udsigt til noget regn.

Åbner man klimanormalen for marts kan man se, at vi typisk får 46,4 millimeter vand, hvilket er en smule mindre end gennemsnittet for februar.

Der er risiko for tæt tåge de kommende nætter. Tågen kan blive hængende i morgentimerne. (Foto: Grafik: Anders Brandt)

Kolde nætter

Solskin, roligt vejr og blå himmel lyder som noget nær den optimale præmis for at rydde det lokale plantecenters hylder for blomsterfrø og så bruge de næste eftermiddage på knæ i haven i færd med at plante ud.

Men planter og frø er sarte, så det kan være en god idé at holde de grønne fingre i ro lidt endnu.

- Vi får resten af ugen udbredt nattefrost, hvor temperaturen vil nå ned mellem frysepunktet og fire graders frost. Lokalt kan det måske endda blive koldere. Især de nætter, hvor der dannes rimtåge.