Solrig april har kurs mod top 10: 'Der er flere timer i solbanken'

Det kan blive anden måned i streg, hvor vi får usædvanligt mange timer sol.

Foråret er kommet aldeles solrigt fra start. Her er det på Nordals, hvor rapsen er sprunget ud. Foto: John Perry.

Der er ikke den store variation i de symboler, der udgør vejrets prognoser for tiden.

Regndråberne er der få af, og det meste af måneden har faktisk bare haft en gul sol og et par enkelte skyer til at udgøre grafikken.

- Vi har været meget forkælede med solskin denne april måned, siger Louise Gade, vejrvært ved DR Vejret.

Og hvor forkælede vi har været, kan man nemt sætte et tal på. 195 timer med sol på landsplan. Tallet vokser dog samtidig med, at denne linje skrives, og på månedens fem sidste dage kommer der også masser af sol.

- Det skyldes, at vi har haft lange perioder med højtrykspræget vejr og en skyfri himmel, forklarer Louise Gade.

Det højtryksprægede vejr fortsætter resten af ugen - og altså måneden - og derfor er der også god grund til at rette blikket mod en top 10 over de mest solbeskinnede april-måneder, vi nogensinde har målt.

(Foto: Grafik: Louise Gade)

Dagslængde og højtryk kan give topplacering

April startede ellers helt anderledes. Den første del af måneden gav os tre dage med en del regn, og det har bragt månedens total op på 35,3 millimeter. Ikke langt fra klimanormalen på 38,5 millimeter.

Men siden 9. april er det samlet kun blevet til 2,3 millimeter vand. Derved har solen haft himlen for sig selv, da højtrykket også har holdt skyerne borte.

- Vi har allerede nu fået mere sol, end vi plejer at få på en hel april måned, siger Louise Gade om månedens konto og konstaterer, at vi altså har passeret det normale niveau for april, der er 188 timer.

Mere venter dog, når man kigger på femdøgnsprognosen. Og med en dagslængde omkring 15 timer giver det os maksimalt 75 timer sol i den resterende del af april. Det kan vi smide oveni de 195, vi allerede har fået. Derfor kan april 2022 hypotetisk slå rekorden for den mest solrige april nogensinde. Den er på 273,7 timer og blev sat i 2019.

- Rekorden fra 2019 når vi trods alt ikke, men der er flere timer i solbanken, når vi kigger i prognoserne, siger Louise Gade.

Men en top 10 placering er ikke urealistisk. Den kræver 45 timers sol endnu. Får vi det, bliver det altså anden måned i træk, hvor solen har været bemærkelsesværdigt meget på himlen.

I marts skrev vi nemlig dansk vejr-historie med hele tre rekorder, blandt andet den mest solrige marts nogensinde med 234,5 timer sol. Et tal, vi altså meget vel kan stikke, godt hjulpet på vej af længere dagslængde end den foregående måned.

Selvom vejret fortsat er højtrykspræget, kan vi ikke helt undgå skyer resten af ugen. Men der kan meget vel komme nok timer med sol til, at april 2022 lander i top 10 over den mest solrige april-måneder, vi nogensinde har målt. (Foto: Grafik: Simon Brix)