Sommeren 2023 slår global varmerekord

Juli og august er nu de to varmeste måneder registeret på Jorden.

Arkivfoto (Foto: © Damien Meyer, AFP/Ritzau Scanpix)

Sommeren 2023 har globalt set været den varmeste, der nogensinde er målt.

Det oplyser EU's klimatjeneste, Copernicus og Verdens Meterologiske Organisation, WMO.

Middeltemperaturen for de tre sommermåneder juni, juli og august blev målt til 16,77 grader.

Det er 0,66 grader over det normale for perioden 1991-2020, og det er en markant overskridelse af den tidligere rekord på 16,48 grader målt i sommeren 2019.

Den rekordvarme sommer kommer efter en juni, der satte ny global varmerekord for årets sjette måned efterfulgt af den rekordvarme juli, der med 16,95 grader blev den varmeste måned registeret på Jorden.

Endelig fulgte august efter med en ny rekord. Med en middeltemperatur på 16,82 grader blev august den varmeste registeret.

De to varmeste måneder målt globalt er nu juli og august 2023, der ifølge Copernicus er 1,5 grader varmere end i den førindustrielle tid (1850-1900).

Dansk klimaprofessor: Overraskende og bekymrende

Den nye globale sommerekord er sat med en margin på 0,29 grader i forhold til den hidtidige globale rekordsommer i 2019.

Det er et tal, der overrasker klimaprofessor Sebastian Mernild.

- Når vi ser rekorder på globalt plan blive slået, så er det typisk med langt mindre margin end de næsten 0,3 grader, vi nu ser rekorden slået med. Det er både overraskende og bekymrende, vi ser sådan et pludseligt spring, siger Sebastian Mernild.

Der kan være flere forklaringer på den pludselige temperaturstigning, vi har set globalt i denne sommer.

- Det kan enten være et helt nyt ryk i klimasystemet, som giver bange anelser om, hvad vi kan have i vente. Det kan også være en kombination af tre store hedebølger på den nordlige halvkugle denne sommer, rekordvarmt vand i oceanerne, som har udvist en naturlig variation – og så med den underliggende globale opvarmning nede under. Men det vil kræve yderligere forskning, så vi kommer nærmere årsagerne til disse forandringer, siger Sebastian Mernild.

Kan være den varmeste sommer i 120.000 år

Ifølge Copernicus anslås det, at sommeren 2023 er den varmeste siden den forrige mellemistidsperiode.

- De tre måneder, som vi netop har haft, er de varmeste i cirka 120.000 år - så reelt i menneskehedens historie, siger Samantha Burgess, der er vicedirektør hos Copernicus til nyhedsbureauet AFP.

Det vurderes desuden, at 2023 globalt kan ende med at blive det varmeste år registeret.