Sommeren blev bedre, end den plejer

En usædvanlig sommer, hvor to ud af tre måneder blev varmere end normalt.

Det er blevet til over 2000 arbejdstimer i løbet af de seneste sommermåneder i det lille ishus, som Yvonne Wedelgaard bestyrer. Men sæsonen har været vanskelig at forudse på grund af en sommer, der afveg markant fra normalen. (Foto: Alexander Janku Ravn Homilius)

- Nu må det også gerne snart stoppe, udbryder Yvonne Wedelgaard, mens hun prøver at matche arbejdstempoet med efterspørgslen af softice og kolde drikkevarer. Hun bestyrer ishuset på Ballen havn på Samsø, og denne sommer har givet sved på panden i mere end én forstand.

Det har nemlig været en vanskelig opgave at være indkøber af is i år. Mens den varmeste måned typisk er juli, har det været lige omvendt i år. Der slog Yvonne Wedelgaard ikke mange is ind på kasseapparatet, fordi juli var usædvanlig kold. Faktisk køligere end juni, der i år endte varmere end normalt.

En varm august har også givet gode mulighed for at bade. På stranden ved Haderslev var der på årets sidste sommerdag stadig badevand på omkring 18 grader. (Foto: Viggo Hjort Kohberg © Viggo Hjort Kohberg)

En usædvanlig sommer

Derfor har sommeren været speciel. Det viser et kig i DMI's registreringer over temperatur, nedbør og antallet af solskinstimer. Her kan man se, at sommeren 2020 har været varmere og mere tør, og solen har tonet frem hyppigere end normalt.

Kort sagt har juni og august haft højere gennemsnitstemperauturer end normalt, mens juli har været køligere end normalt.

Og selvom det er juni og juli, der har haft de største afvigelser i forhold til den normale temperatur, så er det august, der for alvor har haft konsekvenser. De mange dage med varme- og hedebølge betød tørke, hvilket gik ud over dyrelivet og fik risikoen for brand i naturen til at stige.

Og vejrets arten bliver fulgt nøje hos DMI. De har netop udsendt nye klimatal for august, baseret på månedens tal gennem 30 år. Og det har ændret sig, forklarer klimaforsker Rasmus Anker Pedersen.

- Når vi kigger på de nye klimanormaler, så kan vi se, at over de seneste 30 år, så er august fra 1990 til 2020 blevet cirka en grad varmere, siger han, og forklarer, at stigningen hænger sammen med udledningen af CO2.

- Det kan godt være, det føles rart, at det er varmere om sommeren, men der følger andre ting med. Kraftigere byger og flere skybrud, der kan give oversvømmelser. Det kan give os problemer fremover.

Sommeren er forbi, efteråret starter varmt

Med de opdaterede tal for august, kan DMI også sætte sommeren 2020 ind i statistikken over vejrets udvikling, siger Rasmus Anker Pedersen.

- Generelt set følger sommeren samme tendens som august; det er i gennemsnit blevet en grad varmere de seneste 30 år. Det kan godt være, at én grad i sig selv ikke lyder af meget, men man skal tænke på, at det er en opvarmning, der fortsætter fremover. Så i udgangen af det her århundrede kan det være yderligere tre gradere varmere, hvis CO2-udledningen fortsætter uændret, slutter han.

Tilbage på Samsø i det lille ishus håber Yvonne Wedelgaard dog, at der snarest kommer et opbrud i det sommerlige vejr, i en sæson, der har været svær at planlægge. De sidste sommerdage gav fortsat mange besøg, og årets første efterårsdag tyder også på at give 21 grader flere steder i landet. - Man gider snart ikke mere, nu må det gerne slutte. Det gør det nok også, så bliver det dejligt at kunne slappe lidt af og holde fri, siger Yvonne Wedelgaard ovenpå sæsonen, der har givet mere end 2000 arbejdstimer bag disken.

Årets første efterårsdag starter lunt med temperaturer på 20 grader flere steder i landet. Her er det i Hirtshals. (Foto: Birger Josephsen)
Facebook
Twitter