Sommeren er sæson for heftigt og hærgende vejrfænomen

Midt i sommervarmen kan et skybrud pludselig ændre planerne.

Kort inden et skybrud i Horsens tog Gitte Vinum dette billede. Skybrud opstår meget lokalt, så selvom ét område i en by oplever det, kan nabobyen få meget mindre regn.

Hvis du har en kælder, eller bare kan lide at nyde sommervejret udenfor, så er ordet 'skybrud' ensbetydende med, at der skal handles. Og fordi den lune del af sommeren er godt i gang, er det sandsynligvis et ord, du kommer til at høre flere gange i den kommende tid.

Ugen startede med et varsel om de voldsomme regnskyl, og i weekenden kom der også flere.

Skybrud hører nemlig sæsonen til, forklarer vejrvært Anders Brandt fra DR Vejret.

- Skybrud er i Danmark et sommerfænomen. Over 70 procent af alle skybrud optræder i de tre sommermåneder juni, juli og august, siger han.

Og hvad er så et skybrud? Det er et ord, vi bruger til at beskrive kraftig regn. Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, har defineret det sådan, at der skal falde minimum 15 millimeter regn indenfor højest 30 minutter.

Og det er mest sandsynligt, at det finder sted, når vi har den varme sommerluft. Der kan luften nemlig indeholde mere vanddamp, end når den er kold.

Det kan man også se, når man kigger tilbage på de foregående års skybrud. De to kraftigste skybrud i de seneste 12 år er kommet i en sommermåned.

Under skybruddet i København 2. juli 2011 faldt der i Ishøj 52,0 millimeter på 30 minutter, mens en usædvanlig våd Sankt Hans aften gav 48,7 millimeter i Ærøskøbing 23. juni 2016.

De mørke skyer kan rumme særlig meget vanddamp i sommermånederne. Mødet med kold luft kan resultere i et lokalt skybrud.

Skybrud måles altid udfra det areal, de rammer, så selvom der kan gælde et risikovarsel for hele din kommune, vil det sandsynligvis kun være få steder, der rent faktisk oplever det. Den kommune, der har haft flest skybrud siden 2011 er Vejle Kommune med 29 konstaterede skybrud. Det sted med færrest skybrud er Læsø Kommune, der kun én gang de seneste 10 år har oplevet vand fra himlen i de mængder.

Det seneste skybrud faldt i weekenden i Store Jyndevad og Tønder. Og netop weekendens vejr var ideelt til at forklare, hvordan det ofte opstår, siger Anders Brandt.

- Typisk oplever vi skybrud, når varm og fugtig sommerluft skubbes væk af køligere atlanterhavsluft. Derved kan der dannes kraftige tordenbyger, der på kort tid kan tømme den varme og fugtige luft for vand. Det er dét, der giver os de kraftige skybrud, forklarer han.

Hvorfor interesserer husejere sig for det?

Selvom 15 millimeter vand kan lyde overkommeligt for de fleste, kan det nemt forårsage store problemer. For det første er det svært at forudsige, hvor der reelt bliver skybrud. Og for det andet kan vandmængden blive et problem, når vandet skal væk igen.

Som grafikken ovenfor viser, kan det altså blive til rigtigt meget vand på en normal villagrund. Og det kan presse kloakkerne, hvis alle villagrunde skal lede store mængder vand væk samtidig.

Det er ikke altid, at det kan lade sig gøre, og så kan man pludselig ende med at få en indendørs pool i kælderen. En af de knap så lækre af slagsen, desværre. Det kan nemlig både være regnvand, der løber ned i kælderen, men også kloakvand, der pludselig står op af dine afløb. Det kan både give vandskader, men det kan også ødelægge de ting, du opbevarer i kælderen.

Når der skal gøres rent, følger der en regning med, og derfor er mange husejere også interesseret i, om de selv betaler den, eller om den kan sendes videre til forsikringsselskabet. En typisk indbo- og husforsikring dækker nemlig kun vandskader, hvis de er sket efter et skybrud.

Kilde: DMI, Bolius

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk