Sommeren har slået rekord i grøn strøm fra solen

Aldrig før har vi kunne forsyne så meget af landet med strøm fra solceller.

Ved Vandel er har firmaet Be Green netop fået opført sidste etape af deres solcellepark. Det er parker som denne, der også i fremtiden skal levere strøm til landet. Parken her kan levere til ca. 65.000 husstande. Foto: Jesper Bach Thomsen

Ovenpå mandagens deprimerende FN-rapport, der slog fast, at det haster mere end nogensinde med at finde klimavenlige energiløsninger, kommer her en god nyhed:

Aldrig før har vi danskere fået så meget af vores energi fra solen. Faktisk har vi i år slået flere rekorder for, hvor meget strøm, der er lavet af solens stråler.

Blandt andet blev der 8. juni produceret 9.531 megawatt-timer (Mwh) fra solceller, hvilket svarer til 10 procent af det samlede danske elforbrug. Til sammenligning dækkede solcellerne i gennemsnit 7,5 procent af elforbruget i juli måned, eller 4,5 procent i gennemsnit fra januar til juni.

Denne sommer har også leveret den mest givende time med solenergi. Det skete samme dag klokken 13, da der i løbet af en time blev produceret 1077 Mwh. Det svarer til, at I den time kunne 24 procent af landets forbrug dækkes med solenergi.

Årsagen er ikke en usædvanlig solrig sommer, men i stedet flere og mere moderne solceller, der gør, at solen i dag giver os langt mere grøn strøm.

- Der kommer flere solceller ind i det danske elsystem i takt med den grønne omstilling. Derfor ser vi også, at rekorderne bliver slået, fordi vi simpelthen er i stand til at opfange mere energi. Derudover er der også en teknologisk udvikling, der hjælper os på vej, siger Bjarne Brendstrup, vicedirektør i Energinet, en offentlig virksomhed, der ejes af Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.

Normal solskinssommer

Rekorderne er sat i en sommer, der har opført sig tæt på gennemsnitlig, når det kommer til antal timer med sol. Som reference giver juni måned i gennemsnit 240 timer med solskin målt over årene fra 2006 til 2015. Men i år blev det i juni 249,9 timers solskin.

For juli måned er gennemsnittet 242 timer solskin, mens juli i år landede under gennemsnittet med 215,5 timer.

Danmark med i front

Et af de steder, hvor der for alvor drages nytte af de mange timer sol, er i Vandel i Billund Kommune. Her er Danmarks største solcelleparker netop blevet færdig.

Den er opført af Be Green og bygget af Energi Innovation, og kan levere strøm til cirka 65.000 husstande. Parker, der ligner den, kan blive den måde, vi i fremtiden vil se solceller placeret, siger Bjarne Brendstrup.

- Trenden er, at vi får mange markanlæg, og der kommer flere solcelleparker.

Og der er stort behov for at sikre, at verden i fremtiden klarer sig på vedvarende energi, slog FN's klimarapport i går fast.

Rapporten fastslår blandt andet, at stigningen i klodens gennemsnitstemperatur allerede i løbet af det næste årti vil passere de 1,5 grader.

Derfor er det den rette udvikling, når vi i Danmark har fordoblet kapaciteten fra parkerne, og målt på internationalt plan er landets evne til udnytte solens energi også i top.

Det er solceller som denne, der i fremtiden kommer flere af på store marker. I år blev der slået rekord i, hvor meget af landets strømforbrug, de kunne dække, da vi i sommers nåede 10 procent. (Foto: Jesper Bach Thomsen)

Danmark i top 20

Det blev blandt andet bemærket i en rapport fra brancheforeningen Solar Power Europe.

Her blev Danmark fremhævet, fordi vi formår at producere så meget strøm fra solen, til trods for et relativt beskedent antal timer med sol.

Samtidig ender vi også i en international top 20 over de lande, der producerer mest solskabt strøm, når vi kigger fire år frem.

Danmark nævnes også som det land, hvor man kan forvente den største udbygning af solcelle-skabt strøm. Ifølge Solar Power Europes rapport vil det stige med 47 procent, når vi er i 2025.

Sol og vind i samarbejde

Selvom vi bliver bedre til at udnytte solen, så er det i Danmark i høj grad stadig vinden, der leverer størstedelen af den grønne strøm.

Der er dog stadig god grund til at opfange endnu flere at solens stråler. Med et stadigt stigende forbrug og en ambition om at få flere elbiler på vejene, er solenergi nemlig et vigtigt bidrag til landets forbrug af strøm, siger vicedirektør i Energinet Bjarne Brendstrup.

- Sol og vind komplimenterer hinanden ret godt. Det er sjældent, at det blæser meget, mens solen skinner, så det er et godt match. Det er også derfor, vi fortsat skal have de to elementer sammen, siger han og uddyber, at forbruget at strøm kun forventes at stige de næste år.

- Samlet set ser vi ind i en fordobling af elforbruget. Vi skal for eksempel have transporten elektrificeret. Der kan solceller hjælpe, så folk kan lade bilen op, mens de er på arbejde, forklarer han.

Facebook
Twitter