Sommersæsonens bulder og brag er begyndt: Tusindvis af lyn over Danmark i aftes

Ifølge DMI fortsætter lyn- og tordenvejret lokalt de kommende dage.

DMI har registreret tusindvis af lyn i aftes. De røde markører er nye lyn, mens grøn er en halv time gamle.

Der var godt gang i lysshowet på nattehimlen over store dele af landet i sent i aftes.

Vagtchef hos Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, Henning Gisselø, vurderer, at mellem 3.000 og 4.000 lyn slog ned over Danmark, mens mange af os lå og sov. Og det er ikke så lidt.

Faktisk sker det kun et par gange eller tre om året - og stort set altid om sommeren, fortæller Henning Gisselø.

- Det skyldes, at luften om sommeren er både varm og fugtig, og det er den høje fugtighed, der driver tordenbygerne.

Det meste af landet fik både regn- og tordenbyger. Mest voldsomt var det dog i et bælte fra Sydfyn, op over Østjylland og videre nordpå vest om Aalborg, ligesom borgerne omkring Falster, op mod København og i det nordøstlige Sjælland nok også er vågnet til bulder og brag en gang eller to i løbet af natten.

Mand ramt af lyn i lufthavnen

Det voldsomme vejr over København gik ud over en 58-årig mand, der blev ramt af et lyn i Københavns Lufthavn.

- Vi får anmeldelsen kl. 22.25 om en mand, der er blevet ramt af et lyn, mens han arbejder ude på cargo-området i lufthavnen. Der bliver sendt en ambulance og en læge til stedet, der påbegynder livredning, og han bliver så fragtet til traumecentret, fortæller vagtchef hos Københavns Politi, Michael Andersen.

Manden er nu uden for livsfare, meddeler politiet.

Der findes ikke officielle tal for, hvor ofte et menneske i Danmark rammes af lyn, men DMI vurderer, at der i gennemsnit dør under én person om året som følge af lynnedslag. Flere rammes dog uden at dø.

Lokalt kan det virke voldsomt

I dag kan det meste af landet her til morgen og formiddag se frem til et noget mere roligt vejr, lyder meldingen fra DMI.

- Alle de her kraftige regn- og tordenbyger er trukket væk, og vi kan se frem til en dag, hvor solen kommer mere på banen, fortæller meteorolog Jesper Eriksen.

Lokalt vil der dog komme regn- og tordenbyger, og selvom det ikke vil være i samme grad, som nogle oplevede gårsdagens voldsomme vejr, så kan det føles voldsomt, hvis man står midt i det, siger Jeser Eriksen.

- Vi forventer, at dele af Jylland øst for den jyske højderyg vil få lidt regn eller tordenbyger, der langsomt vender mod Kattegat. Men temaet for de næste par dage er store lokale udsving med regn og risiko for torden.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk