Sommertid - uanset om du vil eller ej.

Temperaturen denne sidste weekend i marts, er ikke just en markør der husker os på at vi natten til søndag overgår til sommertid. Ændringen i vores tid er til stadig debat.

(Foto: Inger Nielsen © DR Brugerbillede)

Hunden hyler og er sulten på det forkerte tidspunkt, og nogle mennesker oplever større eller mindre forstyrrelser i deres livsrytme, når vi stiller på urene i forbindelse med overgang til sommertid og normaltid.

Natten til søndag overgår vi til sommertid og uret skal stilles 1 time frem.

Sommertid i krig

Selv om det ifølge "Den store danske encyklopædi" var Benjamin Franklin, der i humoristiske vendinger under et foredrag i Paris, foreslog sommertid tilbage i 1784, så er det i al praksis Østrig og Tyskland der var de første primus motorer i Europa.

Tyskerne indførte sommertid under 1. verdenskrig og Danmark fulgte villigt trop i 1916. Under 2. Verdenskrig indførte tyskerne sommertid i Danmark - under tvang - i maj 1940 - og frem til 1948 havde vi sommertid i Danmark. Med det formål at spare energi.

Englænderne havde en overgang sågar dobbelt sommertid - 2 timers forskydning - under krigen.

Sommertid i fred

Det er vel ikke urimeligt at tænke sig det var oliekrisen der spøgte i erindringen - husker du de bilfrie søndage i første halvdel af 70´erne - da regeringen genindførte sommertiden i Danmark i 1980, igen med det formål at spare energi, ved at flytte en times tidlig morgensol hen under aftenen.

Fakta er at i Danmark har vi haft sommertid hvert år siden 1980. Perioden på året har dog ikke ligget fast, før EU samordnede sommertiden i EU landende ved direktiv i 1996.

Den fælleseuropæiske sommertid løber fra sidste weekend i marts til Sidste weekend i oktober.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk