Spanien og Frankrig kæmper med temperaturen - og det kan blive rekordvarmt

Termometeret har allerede vist 43, og det kan blive varmere de næste dage.

Varmen har gjort det attraktivt at søge mod kysterne i Frankrig, Spanien og Portugal Her er det ved Nice, Frankrig. Foto: Valery Hache, AFP (Foto: VALERY Hache © Ritzau Scanpix)

Mens termometeret ikke skal meget over 24 grader, før man kan tænke sig til en kold dukkert i Danmark, så er det helt andre udfordringer, man bliver mødt af i Sydeuropa.

Her har varmen de seneste dage nået højder, der presser de fleste dele af samfundet. I Spanien, Frankrig og Portugal er det nemlig ekstremt varmt. Tirsdag er termometeret flere steder over 40 og 41 grader i Spanien og Portugal, og mere varme venter, siger metorolog ved DR Vejret Anders Brandt.

- Det var 43 grader i går i Sydspanien, og det fortsætter frem til fredag. Her kan temperaturen i de sydlige egne af Spanien nå 45 grader, fortæller Anders Brandt og tilføjer, at Spanien slog landets varmerekord sidste år med 47,4 grader.

(Foto: Grafik: Anders Brandt)

Varmen trækker nordpå

Kigger man på kortet over vores europæiske genboer mod syd, er der også ret store nationale forskelle på temperatuen. Langs kysterne, hvor vinden kommer, er temperaturen nogle steder kun 23-28 grader. Men langs det meste af Portugals kyst er der ingen mulighed for at køle sig synderligt ned, da temperaturen er på 35 grader.

Og den varme lufmasse, der presser de sydligste egne, vil begynde at flytte sig i næste uge, forklarer Anders Brandt.

- I starten af næste uge breder hedebølgen sig mod nord. I Frankrig giver det temperaturer over 40 grader, siger han.

På en strand i Valencia i Spanien er der trængsel på stranden, mens hele landet er midt i en hedebølge. Selv langs kysterne er temperaturen mange steder over 35 grader, de køligste steder er det 26 grader. Foto: EPA/JUAN CARLOS CARDENAS (Foto: JUAN CARLOS CARDENAS © Ritzau Scanpix)

Der er dog nogle prognoser, der forventer, at udvikling kommer til at give lige så meget varme i Frankrig som i Portugal og Spanien, sigere metorologen.

- Nogle prognoser har 45 grader, og så nærmer vi os den franske rekord på 46 grader, målt i Veragues i 2019.

Kommer vi til at mærke den varme i Danmark i næste uge?

- Det er stadig langt ude i fremtiden, men senere vil varmen med 40 grader rykke op over Nordfrankrig, Belgien, Holland og Tyskland. Men vi kan måske kortvarigt få 30 grader i Danmark også. Men der kan altså ske meget endnu, siger Anders Brandt og minder om, at usikkerheden stiger, i takt med at vi kigger længere frem i prognosen.

Den højeste temperatur, der er målt i Europa, er på 48 grader i Athen. Den højeste temperatur, vi har målt i Danmark er på 36,4 grader, målt i Holstebro i august 1975. I år har vi været på 31,7 grader indtil videre.

I næste uge trækker den varme luft længere mod nord, og det kan give hedebølge i flere af nabolandene til Frankrig. (Foto: Grafik: Anders Brandt)