Stor orkan på vej: Tusinder evakueret fra hærget område på Filippinerne

En stor tropisk orkan ventes lørdag at ramme det område af Filippinerne, der sidste år blev katastrofalt ødelagt af Haiyan-orkanen.

Mange indbyggere i Tacloban bor stadig i midlertidige boliger som disse som resultat af sidste års voldsomme orkan. (Foto: Canon Marketing Philippines Inc. © Scanpix)

Mere end 6.000 mennesker blev dræbt, da orkanen Haiyan, også kaldet Yolanda, i november sidste år ramte Filippinerne.

Mange af dem, der blev gjort hjemløse. særligt i byen Tacloban - bor stadig i midlertidige skure, men området er nu blevet evakueret, da en ny tropisk orkan er på vej og forventes at ramme lørdag aften.

Orkanen Hagupit er ikke ligeså voldsom som Haiyan, men den ventes at ramme området i det østlige Filippinerne med vindstød på op til 250 kilometer i timen. Det skriver blandt andre BBC.

Tusinder evakueres

Omkring 19.000 mennesker er foreløbig blevet evakueret fra området, og det tal ventes at blive fordoblet, inden Hagupit går i land.

- Vi har lært vores lektie fra Yolanda. Alle her er panisk angste, fortalte 39-årige Rita Valladolid til nyhedsbureauet AFP.

Sammen med mange andre fra Tacloban har hun søgt ly i det lokale sportsstadion i Tacloban.

Orkanen Hagupit ventes at ramme Filippinerne i løbet af lørdagen. (Foto: NOAA / HANDOUT © Scanpix)

Ligesom Groundhog Day

Hagupit blev fredag nedgraderet fra en supertyfon til en normal tyfon. Det ændrer imidlertid ikke ved, at den kan medføre massive ødelæggelser til det hårdt prøvede område.

- Vi er endnu ikke kommet os fra sidste år og nu er vi på den igen. Det er ligesom at se en film, ligesom Groundhog Day. Det er dejà vu for os alle sammen og bringer en masse smertefulde minder tilbage, siger Taclobans viceborgmester Jerry Yaokasin til BBC.

Der var opridneligt en chance for, at Hagupit ville styre nord om Filippinerne, men det er ifølge det amerikanske orkan-advarselscenter nu meget usandsynligt.

  • Hjælpeorganisationen Samaritan's Purse har givet blå presenninger, som bruges til at skabe ly for solen, regnen og vinden. (Foto: Ann Smed Madsen © DR)
  • Børn og voksne en tidlig søndag morgen på San Fernando-skolen i Tacloban i Leyte-provinsen. (Foto: Ann Smed Madsen © DR)
  • Byggeri af nyt Røde Kors-hus i gang i det det nordlige Leyte. (Foto: Ann Smed Madsen © DR)
  • En del store containerskibe blev skubbet op på land midt i Tacloban by under tyfon Haiyan, eller Yolanda, som den kaldes i Filippinerne. Skibene står der stadig, og beboerne har bygget deres huse op omkring dem. (Foto: Ann Smed Madsen © DR)
  • Her var alt fladt for et år siden, efter tyfonen kom ind fra havet. Nu bor beboerne i en blanding af FN's flygtningeorganisations telte og slumhuse. (Foto: Ann Smed Madsen © DR)
  • I Barangay San Roque i Leyte-provinsen dyrkes der courgetter og andre grøntsager blandt kokospalmerne. (Foto: Ann Smed Madsen © DR)
  • Dreng leger på skruen til et af de store containerskibe. (Foto: Ann Smed Madsen © DR)
  • Børnene leger ved en motor fra et af de store skibe. Nogle af skibene skal ophugges på stedet, da de ikke kan flyttes. Andre er igang med at blive klargjort til at blive søsat igen om fire måneder (Foto: Ann Smed Madsen © DR)
1 / 8

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter